Data: 2005-02-11 12:50:59
Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cui965$953$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
> > stłuściły"?
>
> Samo mięso jest chude - dlatego właśnie nigdy nie kupuję gotowego
> mielonego, bo nie lubię tłustego i nigdy nie wiem, co w środku jest (ki
> pies z budą zmielony :-)). Ale podczas smażenia pochłaniają takie
> kotlety dużo tłuszczu. Wiem, że pewnie powiesz, że źle smażę, ale
> widocznie inaczej nie umiem. A na drugi dzień podczas odgrzewania,
> zabierają kolejną porcję tłuszczu, i to dla mnie jest już nie do
> strawienia bez sensacji. Poza tym gotuję też dla półtorarocznego
> dziecka, więc zależy mi, żeby było jak najzdrowsze :-).
Mnie się wydaje, że kotlet, składający się w większości z mięsa, smażony
w odpowiedniej temperaturze nie powinien wchłonąć żadnego tłuszczu.
tłuszczu. Raczej wytopi się z niego ten tłuszcz, który był w mielonym
mięsie. Trochę tłuszczu ze smażenia zostanie na wierzchu i to wszystko.
W każdym razie moje kotlety mielone jakoś tłuszczu nie wchłaniają.
Władysław
|