Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Moczenie śledzi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Moczenie śledzi

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2006-03-01 19:30:34

Temat: Moczenie śledzi
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
jaka to różnica?
No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?

Alek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2006-03-01 19:44:22

Temat: Re: Moczenie śledzi
Od: "marek x" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał(a):

> W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
>
> Alek
Nie da się określić ile czasu trzeba moczyć śledzie, moczy się do momentu ąz
ich stopień nasolenia będzie odpowiedni. Ja moczę w wodzie, a potem w mleku.
Tuszki czy tez filety są wtedy bardziej jędrne i bielsze.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-01 21:58:37

Temat: Re: Moczenie śledzi
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 1 mars 2006 ŕ 20:30:34, dans <du4spg$e7g$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?


Domyslnie chodzi o sledzie solone :)

Powiedzmy ze 2 godziny to minimum, 12 godzin maksimum (chociaz pewnie
mozna wiecej) . Najlepiej sprawdzac odsolenie od czasu do czasu
(wiedzac ze im czesciej zmieniasz wode tym szybciej sie sledz odsoli)



Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-02 06:42:02

Temat: Re: Moczenie śledzi
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3855355686$20060301225837@ewcia.kloups...
>
> > No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
>
> Domyslnie chodzi o sledzie solone :)

No tak, takie miałem na myśli. W sklepie stoją w kubełku z solanką i są
tak pieruńsko słone, że aż gorzkie.

> Najlepiej sprawdzac odsolenie od czasu do czasu

No ale chyba nie grozi nadmierne odsolenie? Zresztą można by wtedy chyba
mocniej posolić gotową porawę?

> (wiedzac ze im czesciej zmieniasz wode tym szybciej sie sledz odsoli)

A, więc wodę należy zmieniać!
No, to teraz wiem już jak to robić. Dzięki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-02 07:08:03

Temat: Re: Moczenie śledzi
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> No ale chyba nie grozi nadmierne odsolenie? Zresztą można by wtedy chyba
> mocniej posolić gotową porawę?
>
>
grozi, nadmiernie"odsolone" sledzie są bardzo nijakie w smaku i mimo
posolenia potrawy to juz nie to, dlatego lepiej moczyć je z wyczuciem.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-02 08:13:52

Temat: Re: Moczenie śledzi
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:du4spg$e7g$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?

Najlepiej zapytac sprzedawce (o ile kupujesz w malym sklepiku, ktory zajmuje
sie wylacznie sprzedaza ryb, wtedy wlasciciel wie o nich wzystko). Ostatnio
pojawily sie sledzie litewskie, bardzo tluste i trzeba je moczyc krotko
(okolo godziny).

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mrożone maliny
Ciasto na racuchy
Gluten - gdzie kupić w Warszawie?
Naczynie żaroodporne jak sprawdzić!!!
Mus czekoladowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

kiszenie korzenia selera
Ratunku, wegańska uczta
Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X