Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dawid" <n...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Moja pseudoindyjska potrawa
Date: Fri, 31 Dec 2004 13:29:47 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 52
Sender: d...@p...onet.pl@po77.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <cr3fvh$50r$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po77.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1104495409 5147 217.99.44.77 (31 Dec 2004 12:16:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Dec 2004 12:16:49 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226746
Ukryj nagłówki
Mleko - 3 litry 3,2 % (najlepsze jest mleko pełnotłuste, takie kupowane od
chłopa na rynku jeszcze nieprzerobione, wtedy wystarcza 1,5 litra)
Jogurt - 250 ml
Pomidory - 3 duże
Kurkuma - czubata łyżeczka
Kminek cały - 15 ziaren
Śmietana - 250 ml
Sól
Pieprz
------------------
Mąka
Woda
Sól
(nie podaję ilości ponieważ robię "na oko")
Mleko zagotować, do gotującego się mleka wlać jogurt. Gotować aż wytrąci
się serwatka, mówiąc jaśniej w wodzie zielonego koloru będą pływać kawałki
sera przypominajcego twaróg. Przecedzić przez czystą ściereczkę (pieluszkę
tetrową ;)
Odcisnąć ser i ścisnąć go pomiędzy dwoma deskami do krojenia, pozostawić
aż wystygnie. Powinniśmy otrzymać krążek białego sera.
Zimny ser pokroić w kostkę o boku 1,5 - 2 cm.
Pomidory sparzyć zdjąć skórkę pokroić każdy na 8 kawałków
Na rozgrzaną patelnie wrzucić kilkanaście ziarenek kminku, poczekać 30
sekund, wrzucić pomidory, posmażyć nie mieszająć jakieś 5 minut, wrzucić
ser, po 2-3 minutach wlać śmietanę, dosypać kurkumę, szczyptę soli i
pieprzu - smarzyć jeszcze około 10 minut. Mieszać delikatnie, tak aby
pomidory i ser się nie rozpadły. Pozypać posiekaną kolendrą lub pietruszką
Placki
Do mąki dodać szczyptę soli i wodę, tak aby ciasto nie było mokre ale żeby
dało się swobodnie rozwałkować. Ciasto podzielić uformować 4- 5 cm kulki
i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Placki układać na gorącej patelni
(żadnego tłuszczu). Kiedy ciasto zacznie wysychać odwrócić, kiedy uznamy
że " ma już dość" docisnąć placek mokrą ściereczką - placki ładnie
"napuchną". Czas przygotoweanie jednego placka to ok. 1 min
Ser z pomidorami i placki należy przygotowywać jednocześnie i podawć
gorące.
Danie jest bardzo syte, łatwe do przygotowania i robi wrażenie.
Podpatrzone od "PRAWDZIWEGO HINDUSA" ;)
Smacznego
Pozdrawiam
Dawid
P.S. Danie przygotowane w tych proporcjach starcza dla dwóch osób, no może
biorąc pod uwagę łakomstwo mojej żony dla trzech ;)
|