Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.d
e!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: NA SWIETA...
Date: Sun, 20 Dec 2009 17:35:24 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 70
Message-ID: <hgljve$o6b$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abbx35.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1261327150 24779 83.6.213.35 (20 Dec 2009
16:39:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Dec 2009 16:39:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 091220-0, 2009-12-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326084
Ukryj nagłówki
... A MOŻE BYĆ OBOK BIGOSU I NA KULIGI
http://dyskusje.we-dwoje.pl/re;;barszcz;ukrainski;na
;ognisko,pt,p284227.html
Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKOautor: Panslavista 2006-09-17 10:56:37
"Panslavista" wrote in message
news:eeioa2$rj7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz
> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę
> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do
> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!
Zapomniałemm o sale - sało - łyżka na osobę zagniata się z czosnkiem na
papkę i dodaje się do gara na sam koniec gotowania.
|