| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-28 08:59:48
Temat: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]mam pytanie
wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego cukru
czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
--
Nalewka śliwkowa #1
1 kg sliwek
1 litr spirytusu 95%
1/2 litra wodki czystej 45%
**1 lyzka cukru**
Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni, co
kilka dni potrzasac slojem.
Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez gaze),
owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany plyn.
Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
smaczniejsza.
--
jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
dziekuje
--
Grzegorz Wu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-28 09:15:27
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]>
> **1 lyzka cukru**
>
Wydaje mi się że
1kg cukru - słodka
0,5 kg - półsłodka
0,25 kg - wytrawna
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-28 09:58:03
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> mam pytanie
> wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
cukru
> czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> Nalewka śliwkowa #1
> 1 kg sliwek
> 1 litr spirytusu 95%
> 1/2 litra wodki czystej 45%
O ile dobrze odczytuję recepturę to:
na te ilość owoców daje się 1-1,5 litra spirytusu 70% [1 litr spirytusu
95% + 1litr wodki czystej 45% = 2 litry 70%].
> **1 lyzka cukru**
Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
co
> kilka dni potrzasac slojem.
6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.
> Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
gaze),
> owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
> Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
plyn.
> Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
> Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
> smaczniejsza.
> jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
Odwrotnie, do ciepłego syropu wlewamy nalewkę inaczej źle się klaruje.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-28 14:09:14
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]dzieki za korekty
--
rapatang-grzegorz.wu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-28 14:32:54
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjbcj5$jcp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> > mam pytanie
> > wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
> cukru
> > czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> > Nalewka śliwkowa #1
> > 1 kg sliwek
> > 1 litr spirytusu 95%
> > 1/2 litra wodki czystej 45%
>
> > **1 lyzka cukru**
>
czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
jeden: by wydobyc sok
i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
> Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
> rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
> zalewania spirytusem ale tak też mozna.
czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
> > Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
> co
> > kilka dni potrzasac slojem.
>
> 6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.
>
> > Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
> gaze),
> > owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
> > Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> > Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
> plyn.
> > Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-29 07:48:44
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
>
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
>
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
>
>
> > > Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> > > Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
> > plyn.
> > > Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
>
>
Wszystkie przeglądane przeze mnie ostatnio przepisy (tez nastawialiśmy
nalewkę) miały śliwki najpierw zalewane spirytusem, odstawione na 4-8
tygodni. Potem po zlaniu alkoholu śliwki zasypywało się cukrem. I teraz
przepisy się różniły - albo otrzymany syrop mieszało się z otrzymaną
wcześniej nalewką albo syrop użytkowało się osobno.
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-29 07:54:59
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
[...]
> > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
tyg.]
> > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
max 70%.
[...]
> AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
[...]
Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
momencie.
Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
praktycznie.
Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-29 09:51:23
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjdptu$drd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> > czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> > jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
>
> Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
>
> [...]
> > > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
> tyg.]
> > > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> > czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
>
> ... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
> max 70%.
wydawalo mi sie ze zrozumialem twoje zalecenia
ale teraz to juz nic nie wiem
napisales:
1.Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.
a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w
proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
> [...]
> > AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> > powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> > lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> > postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> > czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
> [...]
>
> Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
> momencie.
> Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
> praktycznie.
> Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
>
to etap postepowania ze sliwkami w drugim etapie rozumiem
pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
pomozesz?
--
rapatang
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-01 08:14:54
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
[...]
Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
Drugi etap:
- zalewasz potem spirytusem max 70%.
> a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.
> 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
w
> proporcji: 1 kg
> rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.
> > [...]
> pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> pomozesz?
Nie wiem czy pomogłem.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 10:01:10
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjj3r9$14j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> [...]
> Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
> lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
> Drugi etap:
> - zalewasz potem spirytusem max 70%.
>
> > a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
>
> Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
> to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.
>
> > 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
> w
> > proporcji: 1 kg
> > rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> > i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> > to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
>
> Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
> przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.
>
> > > [...]
> > pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> > pomozesz?
>
>
jasne ze pomogles
zrobilem juz nalewke z aronii plus liscie wisni = 5,25 litra
miodówkę(cytrynówke) = 1,8 litra
nastawilem
sliwki
jezyny
maliny
wisnie
truskawki
(te owoce ktorych juz nie ma trzymalem na ta okazje w zamrażarce)
sliwki zasypalem cukrem - ok 20 dkg na kg owocow
pewnie bedzie dobrze
jutro dostane koleny tani spirytus
dzieki za wnikliwe uwagi
jak starczy spirytusu to beda jeszcze zurawiny i moze porterówka
a wiosną och wiosną - nalewka z pędów sosny, listkówka i takie tam - jak sie
wyrobię
--
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |