Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]

Grupy

Szukaj w grupach

 

NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-28 08:59:48

Temat: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

mam pytanie

wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego cukru

czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?

--
Nalewka śliwkowa #1

1 kg sliwek

1 litr spirytusu 95%

1/2 litra wodki czystej 45%

**1 lyzka cukru**

Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.

Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni, co
kilka dni potrzasac slojem.

Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez gaze),
owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.

Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany plyn.

Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.

Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
smaczniejsza.

--

jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo



dziekuje

--

Grzegorz Wu.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-28 09:15:27

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "DuzyMis" <D...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> **1 lyzka cukru**
>

Wydaje mi się że
1kg cukru - słodka
0,5 kg - półsłodka
0,25 kg - wytrawna

Pozdrawiam

Duży Miś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-28 09:58:03

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> mam pytanie
> wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
cukru
> czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> Nalewka śliwkowa #1
> 1 kg sliwek
> 1 litr spirytusu 95%
> 1/2 litra wodki czystej 45%

O ile dobrze odczytuję recepturę to:
na te ilość owoców daje się 1-1,5 litra spirytusu 70% [1 litr spirytusu
95% + 1litr wodki czystej 45% = 2 litry 70%].

> **1 lyzka cukru**

Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.

> Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.

Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.

> Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
co
> kilka dni potrzasac slojem.

6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.

> Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
gaze),
> owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
> Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
plyn.
> Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
> Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
> smaczniejsza.
> jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo

Odwrotnie, do ciepłego syropu wlewamy nalewkę inaczej źle się klaruje.

--
Pozdrawiam, Jerzy


---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-28 14:09:14

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki za korekty

--

rapatang-grzegorz.wu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-28 14:32:54

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjbcj5$jcp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> > mam pytanie
> > wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
> cukru
> > czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> > Nalewka śliwkowa #1
> > 1 kg sliwek
> > 1 litr spirytusu 95%
> > 1/2 litra wodki czystej 45%
>
> > **1 lyzka cukru**
>

czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
jeden: by wydobyc sok

i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg

> Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
> rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.

> Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
> zalewania spirytusem ale tak też mozna.

czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?


> > Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
> co
> > kilka dni potrzasac slojem.
>
> 6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.
>
> > Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
> gaze),
> > owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.

AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)


lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny

postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po

czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?


> > Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> > Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
> plyn.
> > Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 07:48:44

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "KasiaA" <k...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora



> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
>
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
>
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
>
>
> > > Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> > > Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
> > plyn.
> > > Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
>
>

Wszystkie przeglądane przeze mnie ostatnio przepisy (tez nastawialiśmy
nalewkę) miały śliwki najpierw zalewane spirytusem, odstawione na 4-8
tygodni. Potem po zlaniu alkoholu śliwki zasypywało się cukrem. I teraz
przepisy się różniły - albo otrzymany syrop mieszało się z otrzymaną
wcześniej nalewką albo syrop użytkowało się osobno.

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 07:54:59

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg

Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...

[...]
> > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
tyg.]
> > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?

... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
max 70%.

[...]
> AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
[...]

Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
momencie.
Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
praktycznie.
Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.

--
Pozdrawiam, Jerzy


---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 09:51:23

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjdptu$drd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> > czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> > jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
>
> Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
>
> [...]
> > > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
> tyg.]
> > > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> > czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
>
> ... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
> max 70%.

wydawalo mi sie ze zrozumialem twoje zalecenia
ale teraz to juz nic nie wiem

napisales:

1.Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.

a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?

2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w
proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.

i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...

to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?


> [...]
> > AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> > powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> > lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> > postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> > czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
> [...]
>
> Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
> momencie.
> Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
> praktycznie.
> Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
>

to etap postepowania ze sliwkami w drugim etapie rozumiem

pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.

pomozesz?

--

rapatang


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-01 08:14:54

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
[...]
Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
Drugi etap:
- zalewasz potem spirytusem max 70%.

> a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?

Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.

> 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
w
> proporcji: 1 kg
> rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?

Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.

> > [...]
> pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> pomozesz?

Nie wiem czy pomogłem.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-04 10:01:10

Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjj3r9$14j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> [...]
> Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
> lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
> Drugi etap:
> - zalewasz potem spirytusem max 70%.
>
> > a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
>
> Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
> to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.
>
> > 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
> w
> > proporcji: 1 kg
> > rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> > i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> > to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
>
> Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
> przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.
>
> > > [...]
> > pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> > pomozesz?
>
>

jasne ze pomogles

zrobilem juz nalewke z aronii plus liscie wisni = 5,25 litra
miodówkę(cytrynówke) = 1,8 litra

nastawilem

sliwki
jezyny
maliny
wisnie
truskawki

(te owoce ktorych juz nie ma trzymalem na ta okazje w zamrażarce)

sliwki zasypalem cukrem - ok 20 dkg na kg owocow

pewnie bedzie dobrze

jutro dostane koleny tani spirytus

dzieki za wnikliwe uwagi


jak starczy spirytusu to beda jeszcze zurawiny i moze porterówka


a wiosną och wiosną - nalewka z pędów sosny, listkówka i takie tam - jak sie
wyrobię
--

Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa ze świeżych grzybów
Test programu AnoMail
Krewetki
cygańska patelnia Pozanń
gdzie stolnica w stolicy? ;-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »