Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "rapatang" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Date: Mon, 4 Oct 2004 12:01:10 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 65
Sender: r...@p...onet.pl@client-eb-4.elblag.dialog.net.pl
Message-ID: <cjr71d$qf1$1@news.onet.pl>
References: <cjb961$fia$1@news.onet.pl> <cjbcj5$jcp$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl> <cjdptu$drd$1@nemesis.news.tpi.pl>
<cje0io$jdq$1@news.onet.pl> <cjj3r9$14j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client-eb-4.elblag.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1096884077 27105 62.87.169.196 (4 Oct 2004 10:01:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Oct 2004 10:01:17 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217444
Ukryj nagłówki
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjj3r9$14j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> [...]
> Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
> lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
> Drugi etap:
> - zalewasz potem spirytusem max 70%.
>
> > a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
>
> Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
> to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.
>
> > 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
> w
> > proporcji: 1 kg
> > rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> > i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> > to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
>
> Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
> przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.
>
> > > [...]
> > pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> > pomozesz?
>
>
jasne ze pomogles
zrobilem juz nalewke z aronii plus liscie wisni = 5,25 litra
miodówkę(cytrynówke) = 1,8 litra
nastawilem
sliwki
jezyny
maliny
wisnie
truskawki
(te owoce ktorych juz nie ma trzymalem na ta okazje w zamrażarce)
sliwki zasypalem cukrem - ok 20 dkg na kg owocow
pewnie bedzie dobrze
jutro dostane koleny tani spirytus
dzieki za wnikliwe uwagi
jak starczy spirytusu to beda jeszcze zurawiny i moze porterówka
a wiosną och wiosną - nalewka z pędów sosny, listkówka i takie tam - jak sie
wyrobię
--
Grzegorz
|