Data: 2004-10-01 08:14:54
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
[...]
Pierwszy etap: to np. 20 dag cukru [łyzka lub kilogram],
lub fermentacja śliwek 2 tyg. bez cukru
Drugi etap:
- zalewasz potem spirytusem max 70%.
> a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
Same sfermentują, tak się robi śliwowicę. I cukier nie jest konieczny,
to zalezy od tego jak słodkie masz śliwki i co lubisz.
> 2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop
w
> proporcji: 1 kg
> rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
> to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
Sposobów jest wiele, naprawde i każdy dobry ale najlepiej jest
przefermentowac owoce z cukrem, śliwki nie wymagaja dodatku cukru.
> > [...]
> pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
> pomozesz?
Nie wiem czy pomogłem.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
|