Data: 2004-09-29 09:51:23
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cjdptu$drd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> > czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> > jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
>
> Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
>
> [...]
> > > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
> tyg.]
> > > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> > czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
>
> ... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
> max 70%.
wydawalo mi sie ze zrozumialem twoje zalecenia
ale teraz to juz nic nie wiem
napisales:
1.Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.
a teraz piszesz 'fermentujesz sliwki bez cukru' - to znaczy jak ?
2. napisales ... Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w
proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
i ja myslalem ze tym syropem zalewamy te swieze sliwki...
to jak postepuje ze sliwkami przed zalaniem ich spirytusem ?
> [...]
> > AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> > powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> > lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> > postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> > czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
> [...]
>
> Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
> momencie.
> Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
> praktycznie.
> Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
>
to etap postepowania ze sliwkami w drugim etapie rozumiem
pozostaje dla mnie otwarty etap pierwszy.
pomozesz?
--
rapatang
|