Data: 2004-09-29 07:54:59
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
[...]
> > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
tyg.]
> > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
max 70%.
[...]
> AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
[...]
Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
momencie.
Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
praktycznie.
Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
|