Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Date: Wed, 29 Sep 2004 09:54:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <cjdptu$drd$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cjb961$fia$1@news.onet.pl> <cjbcj5$jcp$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cpz116.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1096444670 14189 83.31.231.116 (29 Sep 2004 07:57:50
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Sep 2004 07:57:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216980
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cjbsmj$8u0$1@news.onet.pl...
> czyli proponujesz rozbic dodawanie cukru na dwa etapy?
> jeden: by wydobyc sok i wtedy na 1kg owocow dodaje 20 dkg
Jeden etap i 20 dag cukru [łyzka lub kilogram], lub ...
[...]
> > Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3
tyg.]
> > zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> czy sliwki mi wtedy nie sfermentują ?
... fermentujesz śliwki 2 tyg. bez cukru i zalewasz potem spirytusem
max 70%.
[...]
> AHA a w tym miejscu od wzmiankowanego kilograma cukru
> powinienem odjac wrzucone juz 20 dkg (liczac na 1 kg owoców)
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
[...]
Przepisów na nalewki jest wiele i każdy dobry ale nie mieszaj ich w tym
momencie.
Jeśli lubisz słodko możesz go dodawać tyle ile chcesz i na kazdym etapie
praktycznie.
Sypki na owoce a syrop na już zalane owoce czy też do dosładzania.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
|