Data: 2004-09-29 07:48:44
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "KasiaA" <k...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> lub mniej jesli chce miec wyrob koncowy bardziej wytrawny
>
> postawie na 20 dkg przed i ok pol kg cukru po
>
> czy w etqapie drugim cukier dosypuje sypki czy tez w postaci syropu ?
>
>
> > > Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> > > Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
> > plyn.
> > > Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
>
>
Wszystkie przeglądane przeze mnie ostatnio przepisy (tez nastawialiśmy
nalewkę) miały śliwki najpierw zalewane spirytusem, odstawione na 4-8
tygodni. Potem po zlaniu alkoholu śliwki zasypywało się cukrem. I teraz
przepisy się różniły - albo otrzymany syrop mieszało się z otrzymaną
wcześniej nalewką albo syrop użytkowało się osobno.
pozdrawiam
|