Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "rapatang" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Date: Tue, 28 Sep 2004 10:59:48 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: r...@p...onet.pl@host-100-27.zywiec.plusnet.pl
Message-ID: <cjb961$fia$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-100-27.zywiec.plusnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1096361985 15946 212.2.100.27 (28 Sep 2004 08:59:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Sep 2004 08:59:45 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216857
Ukryj nagłówki
mam pytanie
wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego cukru
czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
--
Nalewka śliwkowa #1
1 kg sliwek
1 litr spirytusu 95%
1/2 litra wodki czystej 45%
**1 lyzka cukru**
Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni, co
kilka dni potrzasac slojem.
Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez gaze),
owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany plyn.
Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
smaczniejsza.
--
jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
dziekuje
--
Grzegorz Wu.
|