Data: 2004-09-28 09:58:03
Temat: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> mam pytanie
> wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
cukru
> czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> Nalewka śliwkowa #1
> 1 kg sliwek
> 1 litr spirytusu 95%
> 1/2 litra wodki czystej 45%
O ile dobrze odczytuję recepturę to:
na te ilość owoców daje się 1-1,5 litra spirytusu 70% [1 litr spirytusu
95% + 1litr wodki czystej 45% = 2 litry 70%].
> **1 lyzka cukru**
Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
co
> kilka dni potrzasac slojem.
6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.
> Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
gaze),
> owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
> Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
plyn.
> Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
> Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
> smaczniejsza.
> jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
Odwrotnie, do ciepłego syropu wlewamy nalewkę inaczej źle się klaruje.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
|