Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Date: Tue, 28 Sep 2004 11:58:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <cjbcj5$jcp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cjb961$fia$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cpp48.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1096365478 19865 83.31.221.48 (28 Sep 2004 09:57:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Sep 2004 09:57:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216862
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rapatang" <r...@p...onet.pl>
> mam pytanie
> wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego
cukru
> czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
> Nalewka śliwkowa #1
> 1 kg sliwek
> 1 litr spirytusu 95%
> 1/2 litra wodki czystej 45%
O ile dobrze odczytuję recepturę to:
na te ilość owoców daje się 1-1,5 litra spirytusu 70% [1 litr spirytusu
95% + 1litr wodki czystej 45% = 2 litry 70%].
> **1 lyzka cukru**
Zależy jaka łycha. Maksymalnie ok. 20 % cukru [syrop w proporcji: 1 kg
rozpuszczamy w 0,5 litra wody] w stosunku do ilości owoców.
> Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Wg. mnie lepszy sposób to zasypanie cukrem a dopiero potem [po 2-3 tyg.]
zalewania spirytusem ale tak też mozna.
> Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni,
co
> kilka dni potrzasac slojem.
6-8 tyg. w słońcu a potem min. 6 mies. lezakowania w cieniu.
> Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez
gaze),
> owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
> Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
> Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany
plyn.
> Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
> Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
> smaczniejsza.
> jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
Odwrotnie, do ciepłego syropu wlewamy nalewkę inaczej źle się klaruje.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.769 / Virus Database: 516 - Release Date: 04-09-24
|