Data: 2004-09-28 08:59:48
Temat: NALEWKA śliwkowa przepis [błędy ?]
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mam pytanie
wydaje mi sie ze w tym przepisie jest blednie podana ilosc potrzebnego cukru
czy mozecie mi powiedziec jaka powinna byc poprawna wartosc?
--
Nalewka śliwkowa #1
1 kg sliwek
1 litr spirytusu 95%
1/2 litra wodki czystej 45%
**1 lyzka cukru**
Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni, co
kilka dni potrzasac slojem.
Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez gaze),
owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem.
Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany plyn.
Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym
smaczniejsza.
--
jedna lyzka cukru wydaje i sie za malo
dziekuje
--
Grzegorz Wu.
|