Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!uw.edu
.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: /NOT/ korek do wina
Date: Wed, 30 Nov 2005 12:38:53 +0100
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 21
Message-ID: <dmk33b$2h1$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.29.138.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 1133350827 2593 194.29.138.194 (30 Nov 2005 11:40:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Nov 2005 11:40:27 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254233
Ukryj nagłówki
Czesc!
No i stalo sie :( - skwasilo sie niedawno otwarte czerwone wino ;(
Mozliwosci sa dwie:
1. bylo zle przechowywane przed zakupem (nie wiem, gdzie bylo kupowane)
2. winien jest korek.
Co do korka: z braku sil nie jestem w stanie zamknac juz napoczetej
butelki oryginalnym korkiem, wiec uzywam takiego czegos, co sie nazywalo
korkiem do wina (korek oprawiony na obu koncach w cosik - wyglada na
stalowe, ale...). Na koncu 'od strony' butelki porobily sie jakies
purchle :( Podejrzewam, ze moze zachodzi jakas reakcja i tym razem
'odbilo' sie to na winie :(
Czym zamykacie napoczete wino? Wczoraj w jednym hipie udalo mi sie
wypatrzec nieco zwezajace sie korki (zwykle) - po kilka sztuk w paczce
za jakies niecale 5 PLN, wiec mozna by kupic. Pytanie tylko, czy jesli
zamkne takim korkiem - a wiadomo, ze nie zamkne tak szczelnie, jak bylo
oryginalnie - to nie bedzie to tak samo, jak zostawic otwarte? :(
Pozdrawiam,
robal.
|