Data: 2000-07-22 03:24:03
Temat: Nadziewane kwiaty cukini
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przekopalam sie przez pare folderow, i znalazlam pare ciekawych
przepisow, o ktorych dawno zapomnialam. Oto jeden z nich:
8-10 kwiatow cukini czy innych kabaczkow, najlepiej zaraz po tym, jak
sie malutkie owoce zawiaza, ale zanim kwiat odpadnie.
250 gr sera ricotta albo twarogu
1 duze jajo
2 lyzki stopionego masla
1/4 szklanki startego parmezanu
1/4 lyzeczki soli
pieprz do smaku
1 lyzka maki zwyklej
1 lyzka maki kartoflanej
topione maslo z posiekana szalwia na polanie po wierzchu
Zmieszac wszystkie skladniki nadzienia oprocz maki i kwiatow, ubic mocno
mikserem. Nadzienie powinno byc dosc ostre. Dodac make i wymieszac.
Nadziewac kwiaty do 3/4 pojemnosci, i scisnac platki razem na czubku.
Najlepiej nadziewac rekawem cukierniczym czy z worka plastikowego z
odcietym rogiem. Delikatnie wkladac do gotujacej wody i gotowac okolo 6
minut bez przykrycia, nie w strasznych bablach, tylko srednio gotujacej
sie wodzie. Wiadomo, ze sa gotowe, gdy sie je troche scisnie palcami w
srodku i nadzienie wydaje sie twarde az do srodka. Odcedzic lyzka
wazowa, podac na polmisku polane maslem z szalwia.
Magdalena Bassett
|