Data: 2002-12-16 12:06:04
Temat: Nadziewane pieczarki (P)
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gosiunia" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:atjtln$aj6$1@news.tpi.pl...
> Myślę,że będzie smakować, a tak swoją drogą, czy ktoś ma przepis na
> zapiekane kapelusze z pieczarek z farszem?
Kiedyś podawałam ten przepis. Ktoś go robił, modyfikował i chwalił ;-) więc
podaję ponownie:
"Nadziewane pieczarki
dość spore pieczarki
1-2 cebule
masło
ser żółty
papryka, sól, pieprz
Pieczarki umyć, obrać, wykroić nóżki. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną
cebulkę i nóżki z pieczarek. Doprawić do smaku przyprawami. Farszu nałożyć
do kapeluszy i przykryć plasterkiem sera. wstawić do piekarnika i zapiekać
aż ser się roztopi. Podawać na ciepło
Udało mi się uzyskać przepisik. Mam zamiar zrobić je w domku już wkrótce,
ale najpierw podsyłam przepis Wam. Dodam, że składniki farszu można zmieniać
wedle uznania. Można dodać natkę pietruszki albo surowe jajko (po
podsmażeniu, a przed nałożeniem do kapeluszy). Można też do podsmażanego
farszu dodać kilka plasterków drobno pokrojonego boczku.
Polecam gorąco, bo pieczarki można przygotować dzień-dwa wcześniej i
zapiekać dopiero przed podaniem. A co do pieczarkowych cud, to powiem, że
smażnone pieczarki jak kotleciki są pyszne - Wycinamy nóżki albo i nie,
solimy, pieprzymy (tylko nie wypieprzymy za okno ;>), obtaczamy w mące,
jajku i bułce tartej i smażymy na patelni na oliwie albo maśle. Można
podawać do ziemniaczków na obiad lub z chlebkiem na kolację (są pyszne z
świeżutkim chlebem z masełkiem)."
Smacznego
Pozdrawiam, Vicky S.
(~11.06.2003)
www.republika.pl/vickys81
|