Data: 2003-08-26 16:04:00
Temat: Najlepsza pizza - sprawozdanie
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiele razy pojawiało się na tej grupie pytanie o najlepsze ciasto do pizzy,
a ja dzisiaj stwierdzam, że z podanych przepisów naprawdę najlepszy jest
przepis Joli L-L, który można znaleźć tutaj:
http://tinylink.com/?q9ZGVVHaGA
Przy wykonywaniu ciasta kierowałam się także wskazówkami cherokee
(dzięki!!!), które zamieściła tutaj:
http://tinylink.com/?2jLPMBchK8
Ciasto rewelacja, nie puszyste jak placek i nie sflaczałe, dzieki
podpiekaniu najpierw ciasta z sosem, a następnie z obkładem.
Jako sera użyłam mozarelli lekko żółtej, twardszej produkcji jakiejś OSM
(opakowanie mi już wyrzucili więc nie podam dokładnie) wymieszanej z
Zottarellą i ta kombinacja okazała się być trafna. Na wierzch albo pieczarki
duszone z cebulą + szynka, albo tuńczyk z surową cebulką. Sos wg przepisu
Magdy Bassett ale z pominięciem wina i zasłupiowym czosnkiem granulowanym
(forsa mi się skończyła dokumentnie, nie miałam nawet już 1zł na świeży,
jutro wycieczka do bankomatu ;)) przepis na sos jest o tu:
http://tinylink.com/?KUDRJPeFgI
Wyszło naprawdę przepysznie i moi mężczyźni zjedli tego trzy blachy
kwadratowe (standard piekarnikowy na Amicę 50cm ;>) bez dwóch małych
kawałeczków dla mnie i Mamy ;>
Reasumując - polecam przepis na ciasto i na sos! Warto!!!
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|