Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Date: Tue, 10 Apr 2001 14:37:08 +0200
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 40
Message-ID: <9auuoj$7gi$1@slimek.man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 986906195 7698 195.117.192.115 (10 Apr 2001 12:36:35
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 10 Apr 2001 12:36:35 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49236
Ukryj nagłówki
Nie moge sie doczekac tego przepisu na Krolewiec, a swieta coraz
blizej, wiec moze podam moj przepis na podobne ciasto - oczywiscie
jest pyszne i mozna go smialo przygotowac na swiateczny stol.
Damski kaprys:
Skladniki:
3,5-4 szkl. maki,
1 szkl. cukru,
2 jajka,
2 lyzki miodu,
2 lyzki masla,
2 plaskie lyzeczki sody.
Krem:
200 g masla,
8 lyzek mleka skondensowanego slodzonego.
Utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo, miod, sode, dalej ucierac
wszystko na parze, dopoki skladniki sie nie polacza w jednorodna mase.
Nastepnie malymi porcjami dodawac make - 2 szkl. i nadal mieszac na
parze. Po ok. 10 min. odstawic ciasto, aby wystyglo. Nasypac reszte
przesianej maki na stolnice, wylozyc ciasto i polaczyc w jednolita calosc.
Podzielic ciasto na 7-8 czesci, rozwalkowac okragle placki i piec ich
w natluszczonej okraglej formie ok. 5 min. kazdy do uzyskania zlocistego
koloru. Z resztek ciasta mozna upiec dodatkowy nieksztaltny placek,
ktory potem mozna pokruszyc i wykorzystac do posypania po wierzchu.
Goracych plackow nie nalezy skladac jeden na drugim, aby sie nie pogiely,
musza wystygnac oddzielnie na rownej powierzchni.
Przygotowac krem: ubic mikserem maslo na piane, stopniowo dodajac
po 1 lyzce skondensowanego mleka.
Gotowym kremem przelozyc wszystkie warstwy ciasta, oprocz ostatniej,
pozostawic na pewien czas, aby zmiekly, wyrownac tort nozem,
posmarowac boki i wierzch tortu pozostalym kremem, obsypac z wierzchu pokruszonym
ciastem.
Odstawic jeszcze na ok. 12 godz., a potem mozna przechowywac
w lodowce, ale niedlugo... bo szybko znika :)
Smacznego!
Lilla
|