Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-10 12:37:08

Temat: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie moge sie doczekac tego przepisu na Krolewiec, a swieta coraz
blizej, wiec moze podam moj przepis na podobne ciasto - oczywiscie
jest pyszne i mozna go smialo przygotowac na swiateczny stol.

Damski kaprys:

Skladniki:
3,5-4 szkl. maki,
1 szkl. cukru,
2 jajka,
2 lyzki miodu,
2 lyzki masla,
2 plaskie lyzeczki sody.

Krem:
200 g masla,
8 lyzek mleka skondensowanego slodzonego.

Utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo, miod, sode, dalej ucierac
wszystko na parze, dopoki skladniki sie nie polacza w jednorodna mase.
Nastepnie malymi porcjami dodawac make - 2 szkl. i nadal mieszac na
parze. Po ok. 10 min. odstawic ciasto, aby wystyglo. Nasypac reszte
przesianej maki na stolnice, wylozyc ciasto i polaczyc w jednolita calosc.
Podzielic ciasto na 7-8 czesci, rozwalkowac okragle placki i piec ich
w natluszczonej okraglej formie ok. 5 min. kazdy do uzyskania zlocistego
koloru. Z resztek ciasta mozna upiec dodatkowy nieksztaltny placek,
ktory potem mozna pokruszyc i wykorzystac do posypania po wierzchu.
Goracych plackow nie nalezy skladac jeden na drugim, aby sie nie pogiely,
musza wystygnac oddzielnie na rownej powierzchni.
Przygotowac krem: ubic mikserem maslo na piane, stopniowo dodajac
po 1 lyzce skondensowanego mleka.
Gotowym kremem przelozyc wszystkie warstwy ciasta, oprocz ostatniej,
pozostawic na pewien czas, aby zmiekly, wyrownac tort nozem,
posmarowac boki i wierzch tortu pozostalym kremem, obsypac z wierzchu pokruszonym
ciastem.
Odstawic jeszcze na ok. 12 godz., a potem mozna przechowywac
w lodowce, ale niedlugo... bo szybko znika :)
Smacznego!

Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-10 14:23:14

Temat: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie moge sie doczekac tego przepisu na Krolewiec,

Jejku, przepraszam, codziennie sobie pluje w brode ze nie wzielam zeszytu z
przepisami... Jutro - obiecuje, bedzie napewno!

A ten Damski kaprys - troche podobne, chetnie wyprobuje.

Skruszona,

Ania R.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 06:13:24

Temat: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9auuoj$7gi$1@slimek.man.lublin.pl...
> Nie moge sie doczekac tego przepisu na Krolewiec, a swieta coraz
> blizej, wiec moze podam moj przepis na podobne ciasto - oczywiscie
> jest pyszne i mozna go smialo przygotowac na swiateczny stol.

Czy na 7 plackow wystarczy masy z 200g masla i 8 lyzek mleka, tym bardziej,
ze jeszcze ma zostac na wierzch i boki?
Trzeba chyba smarowac cienko jak chleb na kanapki.
Bardzo prosze o wyjasnienie, nigdy nie robilam tego typu ciast i stad moje
watpliwosci.

pozdrawiam
Basia
>
> Damski kaprys:
>
> Skladniki:
> 3,5-4 szkl. maki,
> 1 szkl. cukru,
> 2 jajka,
> 2 lyzki miodu,
> 2 lyzki masla,
> 2 plaskie lyzeczki sody.
>
> Krem:
> 200 g masla,
> 8 lyzek mleka skondensowanego slodzonego.
>
> Utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo, miod, sode, dalej ucierac
> wszystko na parze, dopoki skladniki sie nie polacza w jednorodna mase.
> Nastepnie malymi porcjami dodawac make - 2 szkl. i nadal mieszac na
> parze. Po ok. 10 min. odstawic ciasto, aby wystyglo. Nasypac reszte
> przesianej maki na stolnice, wylozyc ciasto i polaczyc w jednolita calosc.
> Podzielic ciasto na 7-8 czesci, rozwalkowac okragle placki i piec ich
> w natluszczonej okraglej formie ok. 5 min. kazdy do uzyskania zlocistego
> koloru. Z resztek ciasta mozna upiec dodatkowy nieksztaltny placek,
> ktory potem mozna pokruszyc i wykorzystac do posypania po wierzchu.
> Goracych plackow nie nalezy skladac jeden na drugim, aby sie nie pogiely,
> musza wystygnac oddzielnie na rownej powierzchni.
> Przygotowac krem: ubic mikserem maslo na piane, stopniowo dodajac
> po 1 lyzce skondensowanego mleka.
> Gotowym kremem przelozyc wszystkie warstwy ciasta, oprocz ostatniej,
> pozostawic na pewien czas, aby zmiekly, wyrownac tort nozem,
> posmarowac boki i wierzch tortu pozostalym kremem, obsypac z wierzchu
pokruszonym ciastem.
> Odstawic jeszcze na ok. 12 godz., a potem mozna przechowywac
> w lodowce, ale niedlugo... bo szybko znika :)
> Smacznego!
>
> Lilla
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 07:33:16

Temat: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:

> Czy na 7 plackow wystarczy masy z 200g masla i 8 lyzek mleka,
> tym bardziej, ze jeszcze ma zostac na wierzch i boki?
> Trzeba chyba smarowac cienko jak chleb na kanapki.
> Bardzo prosze o wyjasnienie, nigdy nie robilam tego typu ciast i stad
> moje watpliwosci.

Basiu, tu mozesz miec racje. Podalam postawowe proporcje na krem,
kolejne warstwy nalezy smarowac cienko, jednak przy tak duzej ilosci
plackow kremu moze nie wystarczyc jeszcze na wykonczenie tortu,
a wiec faktycznie nalezy zwiekszyc jego ilosc, przynajmniej o polowe.

Tort "Damski kaprys" mozna rowniez przelozyc innym dobrym kremem:

3 zoltka,
1 szkl. cukru,
2 lyzki maki,
1 szkl. mleka,
200 g masla,
olejek waniliowy.

Utrzec zoltka z cukrem, dodac make i powoli wlewajac mleko, dokladnie
wymieszac. Podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, dopoki
masa nie zgestnieje, ale nie gotowac.
Maslo ubic mikserem, nastepnie dodawac malymi porcjami wystudzona
mase, a na koncu olejek waniliowy do smaku.
Tej masy z cala pewnoscia powinno wystarczyc w takich proporcjach jak
podalam.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 11:55:25

Temat: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9b11dk$plk$1@slimek.man.lublin.pl...
> Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości
> Tort "Damski kaprys" mozna rowniez przelozyc innym dobrym kremem:
>
> 3 zoltka,
> 1 szkl. cukru,
> 2 lyzki maki,
> 1 szkl. mleka,
> 200 g masla,
> olejek waniliowy.
>
> Utrzec zoltka z cukrem, dodac make i powoli wlewajac mleko, dokladnie
> wymieszac. Podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, dopoki
> masa nie zgestnieje, ale nie gotowac.
> Maslo ubic mikserem, nastepnie dodawac malymi porcjami wystudzona
> mase, a na koncu olejek waniliowy do smaku.
> Tej masy z cala pewnoscia powinno wystarczyc w takich proporcjach jak
> podalam.
>
> Pozdrawiam
> Lilla

Ten przepis tez jest ciekawy, a pojawil sie w koncu krolewiec, pole do
eksperymentow jest ogromne

serdecznie i swiatecznie pozdrawiam
Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ratunku! Szpinak!
babka piaskowa
Przystawka Wielkanocna - niech im szczeki opadna :-)
Mrozone grzyby (borowiki)
Jak zrobic dobry zurek wielkanocny?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »