Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Date: Wed, 11 Apr 2001 09:33:16 +0200
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 34
Message-ID: <9b11dk$plk$1@slimek.man.lublin.pl>
References: <9auuoj$7gi$1@slimek.man.lublin.pl> <3...@n...ircx.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 986974452 26292 195.117.192.115 (11 Apr 2001 07:34:12
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Apr 2001 07:34:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49354
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Czy na 7 plackow wystarczy masy z 200g masla i 8 lyzek mleka,
> tym bardziej, ze jeszcze ma zostac na wierzch i boki?
> Trzeba chyba smarowac cienko jak chleb na kanapki.
> Bardzo prosze o wyjasnienie, nigdy nie robilam tego typu ciast i stad
> moje watpliwosci.
Basiu, tu mozesz miec racje. Podalam postawowe proporcje na krem,
kolejne warstwy nalezy smarowac cienko, jednak przy tak duzej ilosci
plackow kremu moze nie wystarczyc jeszcze na wykonczenie tortu,
a wiec faktycznie nalezy zwiekszyc jego ilosc, przynajmniej o polowe.
Tort "Damski kaprys" mozna rowniez przelozyc innym dobrym kremem:
3 zoltka,
1 szkl. cukru,
2 lyzki maki,
1 szkl. mleka,
200 g masla,
olejek waniliowy.
Utrzec zoltka z cukrem, dodac make i powoli wlewajac mleko, dokladnie
wymieszac. Podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, dopoki
masa nie zgestnieje, ale nie gotowac.
Maslo ubic mikserem, nastepnie dodawac malymi porcjami wystudzona
mase, a na koncu olejek waniliowy do smaku.
Tej masy z cala pewnoscia powinno wystarczyc w takich proporcjach jak
podalam.
Pozdrawiam
Lilla
|