From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9auuoj$7gi$1@slimek.man.lublin.pl>
Subject: Re: Nie ma Krolewca - bedzie Damski kaprys ;-)
Date: Wed, 11 Apr 2001 08:13:24 +0200
Lines: 55
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...ircx.pl>
X-Trace: 11 Apr 2001 08:21:00 +0200, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!news.ircx.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpne
t.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49336
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9auuoj$7gi$1@slimek.man.lublin.pl...
> Nie moge sie doczekac tego przepisu na Krolewiec, a swieta coraz
> blizej, wiec moze podam moj przepis na podobne ciasto - oczywiscie
> jest pyszne i mozna go smialo przygotowac na swiateczny stol.
Czy na 7 plackow wystarczy masy z 200g masla i 8 lyzek mleka, tym bardziej,
ze jeszcze ma zostac na wierzch i boki?
Trzeba chyba smarowac cienko jak chleb na kanapki.
Bardzo prosze o wyjasnienie, nigdy nie robilam tego typu ciast i stad moje
watpliwosci.
pozdrawiam
Basia
>
> Damski kaprys:
>
> Skladniki:
> 3,5-4 szkl. maki,
> 1 szkl. cukru,
> 2 jajka,
> 2 lyzki miodu,
> 2 lyzki masla,
> 2 plaskie lyzeczki sody.
>
> Krem:
> 200 g masla,
> 8 lyzek mleka skondensowanego slodzonego.
>
> Utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo, miod, sode, dalej ucierac
> wszystko na parze, dopoki skladniki sie nie polacza w jednorodna mase.
> Nastepnie malymi porcjami dodawac make - 2 szkl. i nadal mieszac na
> parze. Po ok. 10 min. odstawic ciasto, aby wystyglo. Nasypac reszte
> przesianej maki na stolnice, wylozyc ciasto i polaczyc w jednolita calosc.
> Podzielic ciasto na 7-8 czesci, rozwalkowac okragle placki i piec ich
> w natluszczonej okraglej formie ok. 5 min. kazdy do uzyskania zlocistego
> koloru. Z resztek ciasta mozna upiec dodatkowy nieksztaltny placek,
> ktory potem mozna pokruszyc i wykorzystac do posypania po wierzchu.
> Goracych plackow nie nalezy skladac jeden na drugim, aby sie nie pogiely,
> musza wystygnac oddzielnie na rownej powierzchni.
> Przygotowac krem: ubic mikserem maslo na piane, stopniowo dodajac
> po 1 lyzce skondensowanego mleka.
> Gotowym kremem przelozyc wszystkie warstwy ciasta, oprocz ostatniej,
> pozostawic na pewien czas, aby zmiekly, wyrownac tort nozem,
> posmarowac boki i wierzch tortu pozostalym kremem, obsypac z wierzchu
pokruszonym ciastem.
> Odstawic jeszcze na ok. 12 godz., a potem mozna przechowywac
> w lodowce, ale niedlugo... bo szybko znika :)
> Smacznego!
>
> Lilla
>
|