Data: 2003-05-25 01:18:51
Temat: No to przepis ;)
Od: maruda <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik agatka napisał:
> Uzytkownik "maruda" <m...@b...pl> napisal w wiadomosci
> news:bao25j$93m$2@atlantis.news.tpi.pl...
>
Skoro tyle osób lubi, to podam ciekawy przepis.
Nie ma problemu, o ile pomidorki z cebulą zjemy w miarę szybko. Gorzej
jest, gdy leżą tak sobie na salaterce w trakcie przyjęcia i zaczynają
wyglądać nieciekawie oraz pachnieć niezbyt ładnie.
Sos rosyjski
Podgrzać lekko dwie łyżki miodu. Wymieszać ćwierć szklanki oleju
słonecznikowego z solą, pieprzem, estragonem (świeży lub suszony). Dodać
miód, posiekaną drobno cebulę, łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego
oraz 3-4 łyżki keczupu. Odstawić do lodówki na godzinkę (o ile ktoś ma
tak silne nerwy).
Sosem polewamy pomidory bez skórki. Oryginalny przepis zaleca polanie
sosem malutkich pomidorów i pozostawienie ich w lodówce. Można też użyć
dużych pomidorów, krojonych w ćwiartki lub plastry. Tu jednak, ze
względu na możliwość puszczenia soku, sugerowałbym polanie ich sosem tuż
przed podaniem.
Sam sos może też służyć do jajek na kanapkach oraz żółtego sera. Bez
estragonu też jest dobry, ale z estragonem jest fantastyczny. No i
trwałość sosu jest znacznie większa (nawet 24 godziny).
|