Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gli
wice.pl!not-for-mail
From: "Chopek" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Nowy z wkupnym :-)
Date: Tue, 6 May 2003 12:27:05 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 35
Message-ID: <b982lr$8q0$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: proxykat.upc.com.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155091
Ukryj nagłówki
Hej,
tak jak w temacie. Grupę czytam kiedy szukałem jakiegoś ciekawego przepisu.
Znalazłem parę więc postanowiłem też coś od siebie dorzucić. Może było, ale
co tam :-)
Zupa bobowa - krem (bosz, jak mi to smakuje, ostatnio się tym zajadam)
paczka mrożonego bobu
dwie kostki rosołowe
litr wody
szklanka śmietany
sól
pieprz
ząbek czosnku
bułka na grzanki
Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy i wrzucamy do blendera.
Z kostek rosołowych robimy ... rosołek :-), studzimy i wlewamy do blendera.
Do tego wrzucamy czosnek, pieprz do smaku, śmietana. Włączamy mikser na
najwyższe obroty i czekamy, aż wszystko się razem zmiksuje. Przelewamy to do
garnka i podgrzewamy. Grzanki wiecie pewnie jak się robi ;-) Można również
podać potarty zółty ser. Mniam.
Tak samo można przygotować zupę krem cebulową. Zamiast bobu do blendera
wrzucamy pokrojoną, przysmażoną cebulę (około 4-5 średniej wielkości)
Mam też jedno pytanie do Was. Zawsze jak jestem na Słowacji to jem zupę
czosnkową (w domu też często sobie robię). W zeszły weekend jadłem jednak
coś pyyysznego. Zupa cebulowa krem. Gęsta, tak jakby z sosem serowym. Może
to był carbonara? Zupa była biała. Pomocy, bo chciałbym sobie dzisiaj
właśnie coś takiego zjeść.
Pozdrawiam wszyskich, Chopek.
|