Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!fu-berlin.de!uni-berlin.de!acb1bd2
6.ipt.aol.COM!not-for-mail
From: Lukasz Madeksza <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Obalenie mitu mrozonek [comeback :-)]
Date: Fri, 08 Nov 2002 22:10:47 +0100
Lines: 27
Message-ID: <aqh98p$a70p7$1@ID-138523.news.dfncis.de>
NNTP-Posting-Host: acb1bd26.ipt.aol.com (172.177.189.38)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: fu-berlin.de 1036789850 10715943 172.177.189.38 (16 [138523])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
X-Accept-Language: en-us, en, de, pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133804
Ukryj nagłówki
Witajcie!
Jakis czas temu ogladalem reportaz o badaniach przeprowadzonych na FU
Berlin.
Ogolnie celem bylo porownanie skladnikow swiezych z mrozonymi (wazywa,
ryby). W warunkach laboratoryjnych brano pod uwage zarowno cechy
organoleptyczne (smak, zapach, kolor) jak i chemiczne (witaminy i inne
skladniki odzywcze).
Ku memu zaskoczeniu okazalo sie, ze pod _kazdym_ wzgledem wygraly
mrozonki (porownywano m.in. lososia, brokuly, zielony groszek).
Taka "swieza" ryba nawet chlodzona trafia do sprzedazy kilkadziesiat
godzin po polowie i czasem jeszcze pare dni polezy w sklepie, podczas
gdy na statkach-przetworniach jest sprawiana i mrozona od razu po
zlowieniu co pozwala zachowac wszelkie walory odzywczo-smakowe.
Podobno groszek jest mrozony przed uplywem 2 godzin od zebrania, bo
pozniej traci kolor.
A dla mnie swieze (i drozsze) znaczylo do tej pory lepsze...
(Do mrozonych warzyw ciagle nie jestem do konca przekonany, ale jesli
chodzi o ryby to jak najbardziej).
Pozdrawiam po dlugiej przerwie :-)))
Lukasz Madeksza
|