Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Obiecany gulasz piwny [P]
Date: Tue, 29 Jul 2003 09:32:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <bg57vu$si3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.134.138.130
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059463998 29251 213.134.138.130 (29 Jul 2003 07:33:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Jul 2003 07:33:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166953
Ukryj nagłówki
Jak juz mowilam w ktoryms tam watku, przepis pochodzi z podstawki pod
talerze zakupionej w Biedronce przez moja mame i podarowanej mi. W
zaleznosci od "rewersu" podstawki (czerwone albo zielone tlo, albo jeszcze
jakies inne) sa rozne "zestawy" przepisow. Oprocz przepisu polecam tez
podstawki, bo sa ladne i praktyczne :)
Gulasz piwny
**********
800 g karkowki
60 g sloniny
200 ml jasnego piwa
1 kawalek ciemnego suchego chleba
2 cebule
pieprz
po 1/4 lyzeczki papryki i tymianku (nei jest napisane czy chodzi o ostra czy
slodka)
200 ml bulionu z kostki
sol
moj TZ dodal jeszcze pol slodkiej zielonej papryki
Mieso pokroic w kostke. Slonine drobno pokroic i stopic. Dodac mieso i
obsmazyc na duzym ogniu. Dodac posiekana cebule i pokrojona papryke (pewnie
w tym momencie nalezy tez dodac tymianek i papryke w proszku, ale tego w
przepisie nie ma. Nie wiem, w ktorym momencie TZ to dodal. Nie spytalam).
Wlac bulion,doprawic sola, pieprzem i wymieszac. Dusic z miesem 45 minut.
Wsypac do garnka starty chleb (TZ dal pol suchej bulki grahamki), wlac piwo
i gotowac jeszcze 15 min. Podawac z kluskami kladzionymi lub z knedlami. My
zjedlismy to z kasza gryczana.
Polecam ten gulasz ze wzgledu na miekkosc mieska. Nie wiem, mozze to zasluga
tego piwa, ale mieso wrecz rozplywa sie w ustach. Jak dotad najlepszy
gulasz, jaki jadlam :)
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
|