Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!topaz.
icpnet.pl!not-for-mail
From: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Ciasto z czerwonš porzeczkš
Date: Mon, 23 Feb 2004 20:20:37 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 42
Message-ID: <c1djkt$fgs$1@topaz.icpnet.pl>
References: <u...@4...com>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1077563869 15900 62.21.123.212 (23 Feb 2004 19:17:49 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Feb 2004 19:17:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192621
Ukryj nagłówki
> Może ktoś z Was lrobi takie ciasto, lub ma przepis.
> Jadlam dwa rodzaje -jedno takie jaakby zwyczajne z dużą ilościa
> porzeczki czerwonej i z kratką u góry -coś jakby mazurek, a drugie
> podobne - tylko była na wierzchu galaretka z porzeczką a w koło takie
> ładne brzegi. Strasznie mi smakowały, gogluję i gogluję i na razie na
> to nie wpadłam, może znacie przepis.
Witaj,
Ja mam tylko przepis na taka pychotke z czerwonymi porzeczkami, ale na
kruchym ciescie i z beza na wierzchu.
Porzeczki mozna tez oczywiscie zastapis innymi kwasnymi owocami.
Mam nadzieje, ze Ci zasmakuje.
Ciasto:
20 dkg mąki krupczatki
22 dkg masła
2 żółtka
12 dkg cukru pudru
1 łyżka śmietany
Piana:
2 białka
1 szklanka cukru pudru
+ owoce
Ciasto:
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
Ma być klejące.
Wyłożyć na blachę wysypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze 200 st. C + wentylator.
Piana:
Ubijać białka z cukrem pudrem.
Musi być sztywne takie jak na bezy.
Wrzucić kilka truskawek. Wymieszać.
Wyłożyć na wierzch placka.
Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze godzine.
Smacznego.
Basiek.
|