Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!topaz.icpn
et.pl!not-for-mail
From: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Cwibak-pilnie potrzebny przepis!!
Date: Sun, 21 Dec 2003 15:21:29 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 36
Message-ID: <bs4a3b$uaq$1@topaz.icpnet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1072016299 31066 62.21.123.212 (21 Dec 2003 14:18:19 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Dec 2003 14:18:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184111
Ukryj nagłówki
Użytkownik Corrina <c...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@n...onet.pl...
> Błagam, jeśli ktoś dysponuje przepisem na tradycyjny cwibak! Moja mama
jest w
> wielkiej rozpaczy, bo w ferworze walki z porządkami, zamiast znaleźć,
zgubiła
> swój ukochany przepis na cwibaka, a miał on ze 40 lat, pisany ręcznie
przez
> Babcię - ogólnonarodowa tragedia :( Mama nie wyobraża sobie Świąt bez
cwibaka,
> poratujcie !
> dzięki z góry
> Kasia
Mam jeszcze jeden:
5 jaj
20 dkg mąki
25 dkg cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 dkg masła
20 dkg bakalii
Przygotować formę, posmarować masłem, posypać tartą bułką, wyłożyć papierem.
Wszystkie bakalie opłukać i pokroić.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę wlewając stopniowo cytrynę.
Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie i lekko wymieszać
wszystko razem.
Wyłożyć do formy.
Piec w niezbyt gorącym, ale wygrzanym piekarniku około 50 minut.
Ten jest bardziej tradycyjny. Robila go moja babcia.
Pozdrawiam.
Basiek.
|