Data: 2002-09-08 12:20:30
Temat: Odp: Flaczki - jakiś oryginalny przepis please
Od: "Bask" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:alf5oc$o7n$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "Mietek" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3d7b165a@news.vogel.pl...
> > > ja na poewno nie...a moze flaczki deserowe???
> >
> > Szczerze mówiac liczylem na konkretny, sprawdzony przepis, a w
najgorszym
> > wypadku jakis link.
> > Jednak czytajac odpowiedzi odnioslem wrazenie, ze moze to NTG?
>
> NTG na pewno nie. Raczej drobne nieporozumienie. Zapewne chodziło Ci o
> przepis na klasyczne flaki, a napisałeś oryginalne. Zrozumieliśmy
> udziwnione.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> My rozumiemy klasyczne flaki jako rosol z dodatkiem pokrojonych w paski
flaczkow, ewentualnie z dodatkiem pulpetow. Ale flaki sa popularne w wielu
krajach Europy, szczegolnie we Wloszech i Francji. Koneman w swoim
wydawnictwie "Kulinaria Francuskie " podaje przepisy na flaczki rodem z
Normandii, ja zacytuje za tym samym wydawnictwem "Flaki po piemoncku" czyli
Minestra di trippa alla piemontese:
Skladniki to 50g boczku, 1 lodyga selera naciowego, 2 pory, 2 ziemniaki
(maczyste ) 2cebule lisc laurowy, kilka listkow szalwi maslo 40 dkg kapusty
wloskiej,sol, pieprz, starty parmezan no i oczywiscie 70 dkg ugotowanych
(oczyszczonych) flakow.
Boczek drobno pokroic w kostke, seler i por w plasterki. Ziemniaki i cebule
pokroic w kostke.W duzym garnku podsmazyc na masle, mieszajac, boczek z
selerem, posiekana szalwia lisciem laurowym. Dodac cebule oraz por, chwile
smazyc i wlac goracy bulion. Flaki pokroic w cienkie paski i dodac do
bulionu, ostroznie przyprawic pieprzem i gotowac pod przykryciem na malym
ogniu ok. 1 godz.
Kapuste cienko poszatkowac i dodac do flakow. Na koniec dodac parmezan,
wymieszac i przyprawic sola oraz pieprzem.
Nie probowalem tego przepisu, raczej wole flaki klasyczne, kiedys we
Francji
sprobowalem ich kielbasy z flaczkow andouilette, nie bylem zachwycony i
raczej juz tego nie powtorze.
Pozdrowienia
Bask
|