Data: 2003-06-26 14:50:35
Temat: Odp: Jak zrobic cienkie ciasto na pizze?
Od: "Mioda" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj!
Podaje przepis z "fachowej" ksiazki ;) Mnie sie udaje...
na 50 dkg ciasta:
40 dkg mąki
1/2 szklanki mleka
2 kostki cukru
2 dkg drozdzy
2 lyzki oleju
1/2 lyzeczki soli
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuscic cukier, dodac drozdze, wymieszac, odstawic w cieple
miejsce do wyrosniecia (ja tutaj dodaje troszke maki ;) ). Make przesiac do
misy, posrodku zrobic wglebienie, wlac rozczyn drozdzowy, po czym drewniana
lyzka polaczyc go z taka iloscia maki by powstala polplynna masa - zaczyn.
Nastepnie opruszyc zaczyn odrobina maki z misy. Przykryc naczynie plocienna
sciereczka i odstawic na 15-20 minut (az zaczyn podwoi swa objetosc). Dodac
sol oraz tyle letniej wody(okolo 1/2 szklanki) by powstalo dosc rzadkie
lepkie ciasto. Wyrobic je dokladnie, zagniesc na stolnicy, po czym uformowac
w kule, oproszyc maka, przykryc plotnem i odlozyc w cieple miejsce az podwoi
swa objetosc.
Nastepnie wyjac je na posypana maka stolnice, lekko zagniesc, po czym
uformowac jeden lub kilka plackow, w zaleznosci od tego jakiejw ilekosci
pizze chcemy otrzymac. Uformowana pizze wlozyc do wysmarowanej olejem formy
tak, by na srodku warstwa ciasta byla ciensza niz na brzegu.
A potem obkladac "ozdobami" do woli ;)
Wstawic do goracego piekarnika (220 C) i piec okolo 20-30 minut.
Smacznego!
Użytkownik Joorek. <j...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bdcsln$jg0$...@a...news.tpi.pl...
> j.w.
> Dziekuje!!!
>
> --
> Pozdrowienia Joorek
>
>
|