Data: 2004-04-08 05:53:58
Temat: Odp: Królik/baranek wielkanocny
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
> żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....
Podaje Ci moj sprawdzony przepis na baranka wielkanocnego pieczonego w
specjalnej formie. Jest pyszny:
60 g masła lub margaryny
60 g cukru
1mały cukier waniliowy
1 mała szczypta soli
2 jajka
1 łyżka rumu
60 g orzechów ziemnych (włoskich lub laskowych) zmielonych
60 g mąki kukurydzianej
60 g mąki kartoflanej
Dodawać składniki pojedynczo, zmiksować na lekkie ciasto.
Natłuścić foremkę masłem i wysypać mąką.
Włożyć ciasto do formy.
Piec w głębi nagrzanego wcześniej piekarnika.
Wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem albo polać polewą lukrową.
Temperatura: 180 stopni
czas: 40 minut.
Pozdrawiam.
Basiek.
|