Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "justt" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Makłowicz - przegapiłam?
Date: Sat, 26 Apr 2003 10:26:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <b8dfru$gfu$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b8cjqf$smj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pl17.dhcp.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1051345598 16894 217.98.31.17 (26 Apr 2003 08:26:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Apr 2003 08:26:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153922
Ukryj nagłówki
Użytkownik Akulka <s...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b8cjqf$smj$...@i...gazeta.pl...
> Witam,
> Myslałam, ze go nie było w tak uroczysty dzień, a ponoć był, tylko że o
17.
> Czy ktoś oglądał? A jak tak to co było?
Straszne fanaberie były!
Robcio biegał rzeczywiście po zamkach - w Sandomierzu i Baranowie. W
programie widoczne były
dwie tendencje: staropolska i polsko-francuska. Dzięki temu zobaczyłam, jak
się przyrządza m.in. (ogromny)
udziec barani, ale też przepiórki w winie i pasztet w cieście francuskim.
Przyznam, że nad przepiórkami myślałam intensywnie i wyszło mi, że smak
takie potrawki musi być dość oryginalny.
Przede wszystkim należało ptaszątka wyfiletować w taki sposób, żeby do dania
głównego zużyć piersi i skrzydełka,
a resztą tylko zaromatyzować sos. Potem smaży się je krótko a intensywnie na
boczkowych skwarach (tak!).
Równolegle w garnuszku gotujemy wytrawne winko z solidną garścią suszonych
owoców: moreli, śliwek i chyba daktyli, dodając
te przepiórcze nóżki - to jest sos. Wlewamy go na patelnię z mięskiem - i
już. A do tego puree ziemniaczane z kminkiem.
Jeśli dostanę przepiórki - spróbuję tak przyrządzić. Jak może smakować mięso
ze skwarką w słodkawym sosie?
|