Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Jodar" <j...@h...umcs.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Nalesniki -tortille
Date: Tue, 13 Mar 2001 11:13:08 +0100
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 56
Message-ID: <98kr91$592$1@slimek.man.lublin.pl>
References: <98as61$9kp$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chempc138.umcs.lublin.pl
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 984477793 5410 212.182.3.138 (13 Mar 2001 10:03:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 13 Mar 2001 10:03:13 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46420
Ukryj nagłówki
Czesc, Oto przepis na placki oraz przy okazji na pyszne nadzienie:
TORTILLE
Placki (na 12 sztuk)
1 szklankę mąki kukurydzianej wymieszać z zagotowaną wodą (1,5 szklanki)
Gotować na b. słabym ogniu przez ok. 5 minut. Wymieszać z 1,5 łyżki tłuszczu
( np. oliwa), ostudzić, dodać 1,5 łyżki tłuszczu, wyłożyć na stolnicę ,
dodać ok. 1,5 szklanki mąki zwykłej. Zrobić ciasto. Podzielić na 12 sztuk. Z
każdej zrobić placek (wałkiem). Smażyć bez tłuszczu na b. gorącej patelni z
dwóch stron.
Podawać od razu lub trzymać w lodówce w folii.
Przygotowanie dania:
I. GUAKAMOLA:
1 avocado
1 cebula
1 spory pomidor
Sól
Avocado podzielić na pół, wyciągnąć pestkę, wydłubać miąższ, rozgnieść.
Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i pomidor rozgnieciony (bez skórki).
Wymieszać, posolić, żeby było b. lekko słone. Można pokropić cytryną, żeby
miąższ nie ciemniał.
II. SAŁATKA
Pokruszona kapusta pekińska, pomidory, papryka, kukurydza.
Wymieszać, nie dodawać przypraw lub tylko lekko posolić.
III. Do tortilli nałożyć na połowę ser żółty, który się łatwo topi, można
szynkę (żadna inna wędlina się nie nadaje).
Złożyć delikatnie na pół, tak by nie złamać tortilli, obsmażyć z dwóch stron
tak aby ser w środku się roztopił.
Otworzyć gorącą tortillę, nakładać guakamolę, sałatkę, pikantny sos i
śmietanę (można też grzyby zesmażone --> do bezmięsnych tortilli).Zamknąć.
Pikantny sos (salsa):
pomidory, cebula, czosnek, papryka jalapeno albo po prostu jakis pikantny
sos dostepny w sklepie.
Pozdrowionka i smacznego
Asia
> Dziendobry,
> Czy ktos ma przepis na tortillowe nalesniki??
> Tylko nie taki - idz do sklepu i kup- bo ten juz znam i jest to dosyc
> kosztowne, 10 zl za 10 sztuk :-) Rozboj!
> MarchEf.
>
>
|