Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka" <A...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <%Yk35.28511$DC.632858@news.tpnet.pl>
<f3u35.31124$DC.689142@news.tpnet.pl>
<PsH35.33814$DC.744130@news.tpnet.pl>
<jyH35.33839$DC.743037@news.tpnet.pl> <3...@p...onet.pl>
Subject: Odp: Odp: Kurczak po wietnamsku - jak to zrobic?
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <nVZ35.37410$DC.830071@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 21 Jun 2000 07:12:19 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.189.134
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961571539 212.160.189.134 (Wed, 21 Jun 2000 09:12:19 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jun 2000 09:12:19 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30015
Ukryj nagłówki
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> Agnieszka wrote:
> >
> > > Przepraszam jesli pytanie jest glupie ale co to znaczy "zabejcowac"?
> > Zabejcowac to zalac jakas zalewa i zostawic tak na jakis czas (od
godziny do
> > paru dob). No wlasnie, w czym to zabejcowac i jak dlugo trzymac?
>
> Nie całkiem się z Tobą zgodzę.
> To o czym piszesz, to zamarynowanie i chodzi o wsiąknięcie zalewy
> (marynaty) z impetem wgłąb mięcha, aby zmienić jego smak lub np. wpłynąć
> na kruchośc włókien.
> Wydaje mi się natomiast, że bejcowanie polega na pomalowaniu mięsa
> powierzchniowo przed pieczeniem, czy grillowaniem.
> Bejce zawierają zazwyczaj cukier, lub np. miód, który w wysokiej
> temperaturze przekształca się w karmel, uniemożliwiając wypłynięcie soku
> z mięcha na zewnątrz.
>
> sadyl
Nic sie wczoraj nie odezwalam, ale w domu sprawdzilam w "Leksykonie sztuki
kulinarnej" autorstwa pana Macieja Halbańskiego i tam stoi, ze to jednak ja
mam racje - bejca to inaczej zalewa do marynaty, a nie jakies pomalowanie.
Nie przytaczam calego hasla, bo za dlugie, ale jesli chcesz sluze chetnie
z gulaszowym pozdrowieniem - Agnieszka
|