Data: 2000-06-20 10:23:28
Temat: Re: Odp: Kurczak po wietnamsku - jak to zrobic?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka wrote:
>
> > Przepraszam jesli pytanie jest glupie ale co to znaczy "zabejcowac"?
> Zabejcowac to zalac jakas zalewa i zostawic tak na jakis czas (od godziny do
> paru dob). No wlasnie, w czym to zabejcowac i jak dlugo trzymac?
Nie całkiem się z Tobą zgodzę.
To o czym piszesz, to zamarynowanie i chodzi o wsiąknięcie zalewy
(marynaty) z impetem wgłąb mięcha, aby zmienić jego smak lub np. wpłynąć
na kruchośc włókien.
Wydaje mi się natomiast, że bejcowanie polega na pomalowaniu mięsa
powierzchniowo przed pieczeniem, czy grillowaniem.
Bejce zawierają zazwyczaj cukier, lub np. miód, który w wysokiej
temperaturze przekształca się w karmel, uniemożliwiając wypłynięcie soku
z mięcha na zewnątrz.
sadyl
|