Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.ceti
.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Odp: O urokach mieszkania w Toruniu (troche OT)
Date: Wed, 7 May 2003 20:37:53 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 43
Message-ID: <b9bjsh$su2$1@inews.gazeta.pl>
References: <5...@n...onet.pl> <b9arq1$pum$1@inews.gazeta.pl>
<t...@4...com>
<b9b1kh$cv0$2@inews.gazeta.pl>
<o...@4...com>
NNTP-Posting-Host: h21n2fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1052332753 29634 217.210.81.21 (7 May 2003 18:39:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 May 2003 18:39:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: mewah
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155299
Ukryj nagłówki
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:o...@4...com...
> sie to robi samej czy sie samej kupuje ? ;P
Sie robi samej, albo kupuje, ale domowe lepsze, tansze i mozna podjesc
masy migdalowej w trakcie ;-)
Kiedys podawalam na grupie, ale wystarczy wlasnej roboty i przepisu
ciasto kruche wlozyc do foremek babeczkowych i napelnic masa jn.
"Nadzienie do mazarinów
500 gr masy migdalowej
250 gr margaryny (ja dalam masło, bo tu margaryny sa solone)
5 jajek
40 gr maki pszennej
Z porcji wychodzi nadzienie do okolo 40 babeczek.
1. Wymieszac (polecam w misce, 3-4 l) mase migdalowa i masło, az do
uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Stopniowo dodawac jajka. Nie wyrabiac za dlugo.
3. Dodac mąkę. Wymieszac do jednolitej konsystencji.
Nakladac do kazdej babeczki z warstwa kruchego ciasta po porcji
nadzienia (ca. poltorej lyzeczki, ale to zalezy od babeczek).
Uwaga, nadzienie rosnie, wiec nakladac max do 2/3-3/4 wysokosci
kruchego. Jesli kawalek nadzienia kapnie poza warstwe kruchego ciasta,
to w piecu spali sie na brazowo - ja robilam w papierowych foremkach,
mysle ze metalowych nie ma takiego problemu, bo mozna precyzyjniej
oblepic.
Szwedzi daja na to lukier, ale wtedy to ulepek, a nie pychota."
(troche skrocilam, ale sens pozostal)
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl/
Archiwum: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|