Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Borecki" <t...@k...chip.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...astercity.net>
Subject: Odp: Pieczarki
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <telj4.4754$Hi2.103947@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 25 Jan 2000 17:40:41 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.42
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 948822041 212.160.57.42 (Tue, 25 Jan 2000 18:40:41 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Jan 2000 18:40:41 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21729
Ukryj nagłówki
Witam.
> Potrzebuje kilka ciekawych przepisów na potrawy z pieczarkami.
Dość długo czytam już tą grupę, a teraz postanowiłem napisać.
Mam przepis na pieczarki z jajkami. Przepis prosty ale czy ciekawy.
Robiliśmy to w akademiku.
1/2 kg pieczarek
1/2 kostki masła
4 jajka
bułka lub bułeczki ( 4-6)
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.
Masło do patelni, jak się stopi to dodajemy pieczarki.
Smażymy na małym ogniu, aż masło będzie "klarowne" (przestanie być białe)
Wyjmujemy pieczarki na talerze, bez masła.
Jajka smażymy na maśle pozostałym na patelni.
Jajka na talerz obok pieczarek.
Masło które pozostało na patelni możemy wykorzystać na dwa sposoby.
- też na talerze i po zjedzeniu pieczarek i jajek, maczamy w tym bułkę i
delektujemy się dalej.
- pozostawiamy aby się skrzepło i rano smarujemy bułeczkę, jeśli została,
albo jeszcze raz smażymy
na nim jajka.
Prawdopodobnie jest to niezdrowe, ale dobre ( w akademiku bardzo dobre)
Pozdrawiam wszystkich.
TB
|