Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!orion.cst.tp
sa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Jaro I" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@q...ufl.edu>
Subject: Odp: Piernik - problem
Lines: 60
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <0xma4.3245$qa3.63732@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 29 Dec 1999 11:47:08 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.51.3
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 946468028 212.160.51.3 (Wed, 29 Dec 1999 12:47:08 MET)
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Dec 1999 12:47:08 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20677
Ukryj nagłówki
Mam bardzo doby przepis na piernik. Sprawdzony przez moja mame i babcie. Nie
z jakiejs tam kuchni wirtualnej tylko prawdziwej, rzeczywistej.
Podaje przepis:
1 kg maki pszennej
przyprawa do piernika
2 lyzeczki sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
4 jajka
2 szkl. cukru
1 kost. margaryny
2 lyzki miodu
2 lyzki smalcu
Wykonanie: 2 lyzki cukru upalic na karmel dodac 2 szkl. wody, margaryne,
smalec, miod, cukier. Zagotowac syrop. W misce wymieszc make, sode, kakao
proszek do pieczenia, przyprawe do piernika. Zalac wszysko syropem i ubijac
palka. po dokladnym wymieszaniu dodac jajka. Mozna dodac bakalie. Piec w
temp. 180st.C. ok 1 godz. Porcja na duza fome.
Użytkownik Piotr Rozyczko <p...@q...ufl.edu> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@q...ufl.edu...
> Czesc wszystkim
>
> Zrobilam ostatnio piernik w/g przepisu z wirtualnej kuchni i mialam
> z tym problem :( Ciasto bylo bardzo geste, wiec dodala (na wlasna reka)
> mleka. Piernik wyrosl, ale nie jest taki puszysto miekki jakiego
> oczekiwalam. Czy cos robie zle, czy brakuje czegos w przepisie?
> Pomozcie
>
> Ewa
>
> p.s.
> A to przepis z ktorego korzystalam
> Dodam jeszcze ,ze zamiast miary "szlankowej" uzywalam
> 17 dkg na 1 szklanke
>
> Piernik 4
> PRODUKTY
> * 4 jajka
> * szklanka miodu
> * szklanka cukru pudru
> * szklanka m?ki przennej
> * 2 szklanki m?ki ?ytniej
> * ?y?ka mas?a
> * ?y?eczka sody oczyszczonej
> * korzenie (po ?y?eczce ka?dego gatunku)
>
> * Mas?o utrze?. Dodawa? po jednym ?ó?tku. Nast?pnie cukier, rozpuszczony
> miód i dobrze uciera?.
> * Nast?pnie doda? korzenie oraz sod?.
> * Do ca?o?ci dosypa? m?k? oraz dodawa? ubit? pian? z bia?ek z dodatkiem
> ?y?ki cukru.
> * Ca?o?? lekko wymiesza? i wy?o?y? do ?redniej blachy wysmarowanej
> t?uszczem i oprószonej m?k?.
> * Ciasto powinno posta? tak przez 4-5 godzin. Po tym czasie piec w
> ?rednio gor?cym piekarniku.
> ("Domowe ciasta i desery" Janina Dmochowska-Górska)
>
|