Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Prażona cebula
Date: Thu, 13 Nov 2003 16:16:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <bp079v$lgn$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <booc25$eci$1@nemesis.news.tpi.pl> <bote4k$d5f$1@inews.gazeta.pl>
<botpca$2mul$1@foka.aster.pl> <bou8au$h4i$1@inews.gazeta.pl>
<bp03ru$pb$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ra47.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068736652 22039 80.50.57.47 (13 Nov 2003 15:17:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Nov 2003 15:17:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179224
Ukryj nagłówki
> SWIETNIE ALE CO Z PRAZONĄ !!!
csssss, czlowieku prazonej cebuli spragniony....
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
milej zabawy i smacznego
Edyta
|