Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Smażenie ...
Date: Mon, 29 Sep 2003 21:18:42 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 23
Message-ID: <bla0gd$1nr$1@inews.gazeta.pl>
References: <bl9d9n$sfd$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-6537.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1064863053 1787 62.87.248.137 (29 Sep 2003 19:17:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2003 19:17:33 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174730
Ukryj nagłówki
=======
Ogólnie, czyli nie wnikając w szczegóły, są tłuszcze na których można smażyć
w wysokich temperaturach (nawet jak tłuszcz się dymi) oraz używać ich do
pieczenia, Są też tłuszcze predysponowane do spożycia na surowo lub do
krótkotrwałej obróbki cieplnej.
Do pierwszych bez wątpienia należy zaliczyć smalec i ew. olej rzepakowy. Do
drugiej grupy większość pozostałych olei (olejów?) i oliwę.
To, że smażenie na gorącej oliwie wyszło bardzo smaczne nie oznacza, że było
zdrowe. Te tłuszcze po prostu rozkładają się w wyższych temperaturach na
bardzo szkodliwe substancje (uwaga: wątroba).
Oliwy używaj do sałetek i do krótkiego smażenia w niższych temeraturach (w
zasadzie tak jak masła). To samo dotyczy oleju słonecznikowego.
Szczegółowe informacje można z łatwością zdobyć np. w guglu. Poza tym na
wielu opakowaniach olejów jest dokładnie opisane do czego można go
bezpiecznie używać. Jeśli nie jest wskazane pieczenie to z pewnością nie
należy takiego oleju używać do mocnego smażenia.
Dużo zdrowia
waldek
=======
|