Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Date: Sat, 30 Aug 2014 00:51:16 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 49
Message-ID: <ltr05r$sgd$1@node2.news.atman.pl>
References: <54002794$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-69-56-44.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1409352700 29197 89.69.56.44 (29 Aug 2014 22:51:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Aug 2014 22:51:40 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <54002794$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 140829-1, 2014-08-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356794
Ukryj nagłówki
Użytkownik "wolim" <n...@p...tu> napisał w wiadomości
news:54002794$0$2375$65785112@news.neostrada.pl...
> Cześć!
>
> Wielu moich znajomych używa szybkowaru do gotowania. Wszyscy sobie chwalą.
> Gotują w tym zupy, gulasze, bigosy i całą masę innych dań. Tak to sobie
> zachwalają, że sam zacząłem się zastanawiać nad zakupem ustrojstwa. Ale
> czy warto?
>
> Dla mnie gotowanie w szybkowarze to trochę profanacja. Wrzucasz wszystko,
> zamykasz, po pół godzinie otwierasz. Nie ma czasu na smakowanie,
> doprawianie. Ale z drugiej strony, jak ktoś jest zabiegany?
> Ponoć zrobienie rosołu to 40 minut i nie trzeba się martwić zagotowaniem i
> zmętnieniem. Wrzucasz składniki, zalewasz wodą, gotujesz 20 minut i
> czekasz kolejne 20, żeby się szybkowar otworzył. I dostajesz klarowny
> rosołek. No nie wiem.
>
> Co myślicie na temat szybkowarów?
>
> Pozdrawiam,
> MW
Moim skromnym zdaniem szybkowar i - przy okazji - parowar to
"dobrodziejstwa" dzisiejszych czasow.
Gotowanie rosolu w szybkowarze oczywiscie odpada (tj. tradycyjnego rosolu,
ktory ma sie spokojnie podgrzewac kilka godzin), ale w przypadku gulaszu,
czy potrawy "jednogarnkowej" spelnia sie idealnie. Mieso wychodzi kruche,
nawet piers z indyka czy kurczaka nie jest sucha, bo wilgoc jest zachowana
wewnatrz.
Zupy bezmiesne - brokulowa, selerowa, cebulowa, brukselkowa - zazwyczaj
gotuje w szybkowarze i wychodza znakomicie.Nie mowiac juz o wygodzie i
oszczednosci zarowno czasu jak i gazu przy gotowaniu np: burakow (wrzucam do
szybkowara ze skora, obieram po ugotowaniu), brukselki, fasolki szparagowej.
Gulasz, bitki - niezaleznie czy z wieprzowiny czy z wolowiny - mieso jest
kruche i miekkie.
Generalnie - polecam. Oczywiscie wszystko zalezy od tego jak podchodzisz do
kuchni i gotowania, ale jezeli nie musisz miec chleba z pieca weglowego i
sera z wlasnej wedzarni, to szybkowar bedzie ok.
Pozdrowki
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|