From: "Marta" <m...@b...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <95f2i1$eqp$1@news.tpi.pl> <3KIe6.6441$H_5.61146@weber.videotron.net>
Subject: Odp: Tunczyk...
Date: Sat, 3 Feb 2001 15:25:57 +0100
Lines: 32
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 10.130.192.72
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.130.192.72
Message-ID: <3a7c12ed$1@news.astercity.net>
X-Trace: 3 Feb 2001 15:17:17 +0100, 10.130.192.72
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!10.130.192.72
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42918
Ukryj nagłówki
> "grEGOr" <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:95f2i1$eqp$1@news.tpi.pl...
> > Witam wszystkich, chetnie czytam Wasze przepisy i ciekawostki.
> > Dzisiaj kupilam tunczyka w sosie wlasnym- w puszce-wiem, ze mozna laczyc
z
> > nim rozne skladniki i robic pasty. I tu pytanie: co najlepiej jest dodac
> aby
> > dobrze smakowalo?
Moja kolezanka robila grzanki z tunczykiem. Jezeli sa to duze kawalki
tunczyka to nie wiem, czy nie szkoda uzywac go do tych grzanek, ale na pewno
sa one fantastyczne z rozdrobnionym tunczykiem. Potrzebne sa chlebki pita -
tyle ile osob-(mozna je dostac np. w budkach z tureckim jedzeniem), tunczyk
z puszki (w sosie wlasnym, albo w oliwie - w przypadku tego pierwszego
trzeba dodac odrobine oliwy), seler naciowy, cebulka i natka pietruszki.
Tunczyka sie rozdrabnia. seler sie sciera na tarce (mysle ze 1 "laska"
wystarczy) mala cebulke sie drobniutko sieka, natke pietruszki sie drobno
sieka, miesza wszystko razem, sol, pieprz do smaku, aha, mozna dodac
odrobine majonezu, i ta masa smaruje sie w srodku chlebki pita. Na to - tez
do srodka- plaster sera i na kilka minut do piekarnika. I juz.
--
Pozdrowienia,
Marta Mrozik-Jadacka
... Always look on the bright side of life ...
|