Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Marta" <m...@e...elblag.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@j...krakow.pl> <39052f60$1@news.vogel.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<QgfN4.37807$hK2.732957@news.tpnet.pl> <3...@p...onet.pl>
<zwhN4.38485$hK2.749399@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: Wesołych Świąt!!!
Lines: 36
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <JZvN4.40971$hK2.801887@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 26 Apr 2000 06:25:45 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.120.251
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 956730345 212.244.120.251 (Wed, 26 Apr 2000 08:25:45 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2000 08:25:45 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27382
Ukryj nagłówki
Użytkownik Rosa <r...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:zwhN4.38485]
> Po pierwsze: wegetarianie jedza i pija produkty mleczne. Znam osoby,
bedace
> wegetarianinami (sa procz tego wielbicielami Kryszny), ktorzy hoduja
krowki,
> ktore daja mleko. Sa traktowane z miloscia, maja nawet wlasne imiona,
> wszyscy sie o nie troszcza. Krowy te nie sa zabijane- gina po prostu ze
> starosci.
[ciach]
> PS. Zapraszam na wywolanie dyskusji w grupie wegetarianskiej
> pl.soc.wegetarianizm
Ptysiu z kremem - jak sama zauważyłaś jest grupa do tego typu dyskusji i tam
Ci dokładnie wytłumaczą skąd się bierze mleko (podpowiem - żebyś mogła się
napić mleczka trzeba zabić małego cielaczka, a mity o "krówkach" które dają
mleko z miłości są mocno naciągane ;-)).
Dla równowagi przepis na prze_pysz_ną kaczkę w czerwonej kapuście:
Kaczkę nacieramy solą i majerankiem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 175st. - chyba lepiej troszkę
przykryć, albo robić termoobiegiem.
1kg kapusty czerwonej siekamy, na durszlak, przelewamy wrzątkiem i skrapiamy
dobrym octem (kupiłam ten balsamiczny - rewelacja! 8zł za 250ml). Na
wielkiej patelni podsmażamy troszkę słoninki pokrojonej w kosteczkę (ok.
50g) i posiekaną cebulkę, dodajemy kapustę i 100-200ml czerwonego wina
(najlepiej półwytrawne). Dusimy, a w tym czasie wyciągamy kaczkę z
piekarnika i porcjujemy na małe kawałki, dodajemy do kapusty i dusimy aż
będzie miękkie.
Podawać z kartofelkami i oczywiście czerwonym winem ;-)
|