From: "Joanna" <j...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <wgt45.43080$DC.961857@news.tpnet.pl>
<EGD45.44189$DC.1002428@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: Witam wszystkich !
Date: Fri, 23 Jun 2000 12:33:28 +0200
Lines: 23
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: ppp7.psi.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: ppp7.psi.com.pl
Message-ID: <3...@s...net.pl>
X-Trace: 23 Jun 2000 12:28:35 +0200, ppp7.psi.com.pl
Organization: Security Net
X-Complaints-To: a...@s...net.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel
.pl!security.net.pl!ppp7.psi.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30073
Ukryj nagłówki
Witam!
Agnieszka podala swietny przepis, ale nie bardzo zwiazany z wloskim sosem do
spagetti. Zalezy zreszta o jaki Ci chodzi, sos bolognese, czy typowy
pomidorowy. ja podam Ci przepis na ten drugi.
Cebulke kroimy drobno i przesmazamy na oliwie, dodajemy zmiazdzone zabki
czosnku (ilosc taka jaka lubisz, w zaleznosci tez od ilosci sosu), nastepnie
pomidory (najlepsze z puszki, nie pamietam nazwy, ale chodzi o to by byly
obrane i w sosie wlasnym), miekkie i pokrojone w kostke z calym sosem,
doprawiamy sola, przeprzem i koniecznie odrobina cukru i dodajemy ziola:
oregano i bazylie (bazylie na koncu, gdyz szybko traci aromat). Calosc
przykrywamy i na malym ogniu dusimy do momentu az pomidory calkowicie sie
rozgotuja i wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Co jakis czas podnos
pokrywe dla odparowania nadmiaru wody i czesto mieszaj sos.
Mozesz tez jak lubisz dodac przy smazeniu cebulki maly przecier pomidorowy,
i dopiero po krotkim przesmazeniu dodac cala reszte.
Na talezu na ktorym polozysz makaron i zalejesz sosem calosc posypujesz
startym serem-parmezanem.
Dodam jeszcze, ze przepis pochodzi od rodowitego Wlocha.
Zycze smacznego
Joanna
|