Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Wok z Mango
Date: Tue, 29 Jan 2002 04:22:11 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 57
Sender: s...@p...onet.pl@tch5p1-8-118.wlop.ppp.polbox.pl
Message-ID: <a354g8$94g$1@news.onet.pl>
References: <a1juci$bqv$1@news.onet.pl> <a33dk3$bq7$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: tch5p1-8-118.wlop.ppp.polbox.pl
X-Trace: news.onet.pl 1012274504 9360 213.241.8.118 (29 Jan 2002 03:21:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jan 2002 03:21:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93875
Ukryj nagłówki
Użytkownik Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a33dk3$bq7$...@n...lublin.pl...
> stsal <s...@p...onet.pl> wrote:
> > Widziałam reklamę woka z Mango (telezakupy). Pokazywali co można w nim
> > robić, dorzucają pokrywę, bambusową drapaczkę do czyszczenie,
> > specjalistyczną łyżkę i sitko, pałeczki i książkę z przepisami :) Do
tego
> > jest jeszcze pierścień paleniskowy, bo wok ma okrągłe dno i ciężko
byłoby go
> > postawić na kuchence. Wok jest żeliwny i wygląda na bardzo przyzwoity...
> > Mówili, że można go oddać, jeśli się nie spodoba...Jak myślicie
zaryzykować?
>
> Jeśli to ten, którego prezentuje taki łysy z wąsami, to dokonałem zakupu
> i jestem zadowolony. Co prawda opinię o telezakupach mam zbliżoną do
> prezentowanej tutaj przez innych i nie kupiłbym niczego, co miałoby choć
> jeden ruchomy element, ale stwierdziłem, że w takim woku ciężko cokolwiek
> skopać. Wok jest ze stali niskowęglowej, wyklepany (chociaż wątpię w
klepanie
> ręczne). Po wypaleniu i używaniu zgodnie z powszechnie znanymi
instrukcjami
> (mycie wyłącznie wodą przy użyciu załączonej miotełki bambusowej) sprawuje
> się b. dobrze, nic do niego nie przywiera. Wcześniej miałem woka żeliwnego
> z jakiejś Ikei czy innego marketu i to nie było to - za ciężki,
powierzchnia
> chropowata. Tego używam już ponad pół roku i nie mam zastrzeżeń. Dobrze
> wypalić, nie szorować detergentami i będzie OK. Mały hint dla posiadaczy
> kuchek gazowych: w większości modeli można zdjąć palnik, zostawiając gołą
> dyszę. Podpalamy zapalniczką, bo zapalarka kuchenki nie zaskakuje,
stawiamy
> woka bez pierścienia na kratce, czekamy aż zaskoczy czujnik odcinający
płomień
> i voila! - wok jest podgrzewany centralnie. Jeśli postawimy go nad
palnikiem,
> to sam środek nie jest podgrzewany.
> Taki sam wok kupili znajomi i również nie mają zastrzeżeń. Wygląda na
to,
> że jest to bardzo zbliżone do oryyginalnej kostrukcji. Zresztą angielska
> instrukcja również twierdzi, że wok jest produkcji chińskiej. Jak jest
> naprawdę nie wiem, ale też i nie bardzo mnie to obchodzi jeśli dobrze
działa.
> Natomiast szczerze odradzam woki żeliwne.
>
> Pedro.
>
> --
> #!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski
p...@g...umcs.lublin.pl
>
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:pri
nt
> $_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"<
+!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
> ' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
|