Data: 2003-03-25 16:47:30
Temat: Odp: Zupa śledziowa.. ?
Od: "truskawka115" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aleksandra <m...@b...gnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b4t274$2i2$...@a...news.tpi.pl...
> Nie jestem pewna tej nazwy, ale jadlam to kiedys u kolezanki... jej babcia
> robila. Pamietam tylko tyle, ze podawalo sie to bodajze z ziemniakami...
> Slyszalam, ze jest to potrawa poznanska?
> Bardzo prosze o jakis przepisik.
> Alex
>
> Śledzie w śmietanie
3 filety śledziowe w zalewie octowej
200ml śmietany kwaśnej homogenizowanej
2 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
pieprz, sól, cukier
ocet
może być dodany rozgnieciony ząbek czosnku
Śledzie pokroić w grubą kostkę, ogórki w plasterki, cebule w półkrążki
wszystko wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy i ocet(zamiast octu
może być dodana zalewa po śledziach), wymieszać i zostawić na 15 minut
na końcu zalać śmietaną i wymieszać.Ja osobiście dodaję dużo cukru i octu
Pycha
|