« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-03 15:10:26
Temat: blinyWitajcie
Czy ktos moglby podrzucic mi przepis na bliny + dodatki?
Będę bardzo wdzięczna. Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-03 15:32:57
Temat: Re: blinyto jest moje ulubione danie (oczywiscie zaraz po kawie arabskiej ;)) )
skaldniki :
200g maki pszennej
200g maki gryczanej
3 lyzki stopionego masla
3 jajka
2 szklanki mleka
30g drozdzy
1.5 lyzeczki cukru
0.5 lyzeczki soli
olej lub maslo do smazenia
czynnosci:
1.wymieszaj drozdze, cukier , dwie lyzki maki i 5 lyzek cieplej wody... i
zostaw niech urosnie..
2.oddziel zoltka od bialek i ubij bialka ze szczypta soli
3.wrzuc do miski i ukrec : make pszenna i gryczana, sol, zoltka, stopione
maslo i cieple mleko
4.dodaj do tego (co juz masz w misce ;)) ) wyrosniety rozczyn z punktu 1 i
wymieszaj (jezeli za geste dolej mleka) i odstaw zeby uroslo.. a potem juz
tylko smazonko na maselku (lub oleju)
dodatki:
kawior , cytryna, cebula, wedzony losos, kwasna smietanka moze byc ze
szczypirkiem/koperkiem/zielonym pieprzem, sledzie , koniecznie !! anchois, a
nawet krewetki czyli generalnie wszelkie odmiany stworzen plywajacych ;))
jak jesc (to jest ta najprzyjemniejsza czesc ;))):
w sumie byle wolno;)) bo przewaznie znikaja szybko z talerz ale... do
rzeczy:
blinik, potem jakas rybka skropiona cytrynka i polac smietanka .....
pozostaje tylko zyczyc smacznego !!
lukas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 17:19:27
Temat: Odp: bliny
Użytkownik Lukas <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:
> czynnosci:
> 1.wymieszaj drozdze, cukier , dwie lyzki maki i 5 lyzek cieplej wody... i
> zostaw niech urosnie..
> 2.oddziel zoltka od bialek i ubij bialka ze szczypta soli
> 3.wrzuc do miski i ukrec : make pszenna i gryczana, sol, zoltka, stopione
> maslo i cieple mleko
> 4.dodaj do tego (co juz masz w misce ;)) ) wyrosniety rozczyn z punktu 1 i
> wymieszaj (jezeli za geste dolej mleka) i odstaw zeby uroslo.. a potem juz
> tylko smazonko na maselku (lub oleju)
>
a co sie dzieje z bialkami z punktu 2?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 17:52:48
Temat: Re: blinyI am SORRRY!!!
oczywiscie ubite bialeczka nalezy dodac do miseczki z punkciku 4 :)),
wymieszac i dopiero teraz pozostawic do wyrosniecia
Lukas
szamani <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:97r99i$3kp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Użytkownik Lukas <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:
>
> > czynnosci:
> > 1.wymieszaj drozdze, cukier , dwie lyzki maki i 5 lyzek cieplej wody...
i
> > zostaw niech urosnie..
> > 2.oddziel zoltka od bialek i ubij bialka ze szczypta soli
> > 3.wrzuc do miski i ukrec : make pszenna i gryczana, sol, zoltka,
stopione
> > maslo i cieple mleko
> > 4.dodaj do tego (co juz masz w misce ;)) ) wyrosniety rozczyn z punktu 1
i
> > wymieszaj (jezeli za geste dolej mleka) i odstaw zeby uroslo.. a potem
juz
> > tylko smazonko na maselku (lub oleju)
> >
>
> a co sie dzieje z bialkami z punktu 2?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 18:52:55
Temat: Odp: blinyDzięki serdeczne. Brzmi smakowicie. Zaraz zabieram się do roboty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-04 15:27:28
Temat: Re: blinyHey!!!
No i jak ???
Bo ja wlasnie spozywam (blinki)... tym razem w innej odmianie a mianowicie z
sosem mysliwskim .. (wole jednak tradycyjnie)
... zobaczcie tu : http://www.restaurants.pl/przepisy/bliny.htm
w sumie przepis na ciasto jest podobny .. tylko gdzie jest maka gryczana
Panie Jacku ...?? (a moze to tak trzeba?? ;(( )
pozdrov.
lukas
gosiulkad <g...@h...com> wrote in message
news:97re0d$coi$1@news.onet.pl...
> Dzięki serdeczne. Brzmi smakowicie. Zaraz zabieram się do roboty.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-04 18:15:45
Temat: Odp: blinyNo i rewelacja, ze śmietanką mmmmm....... palce lizać.
Jeszcze raz dzięki za recepturę. Pozdrówka. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 14:17:01
Temat: Re: blinyHmmmmm?
u mojej prababci bliny to inaczej placki ziemniaczane i ostatnio w naszym
regjonie widzialam w knajpce potrawke blin po wegiersku (czyzby placek
wegierski?)
Aga zdziwiona skladnikami blinow
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "gosiulkad" <g...@h...com> napisał w wiadomości
news:97r0v8$5gn$1@news.onet.pl...
> Witajcie
> Czy ktos moglby podrzucic mi przepis na bliny + dodatki?
> Będę bardzo wdzięczna. Gosia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 21:07:33
Temat: Re: blinyAgnieszka Litwin <a...@a...com.pl> wrote:
> Hmmmmm?
> u mojej prababci bliny to inaczej placki ziemniaczane i ostatnio w naszym
> regjonie widzialam w knajpce potrawke blin po wegiersku (czyzby placek
> wegierski?)
> Aga zdziwiona skladnikami blinow
Sa bliny z maki gryczanej, klasyczna potrawa kuchni rosyjskiej, slynne
na swiecie, oraz bliny z tartych kartofli, ktore jednak roznia sie od
plackow ziemniaczanych dodatkiem drozdzy do ciasta.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-06 00:44:17
Temat: Re: bliny
"Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> wrote
> Hmmmmm?
> u mojej prababci bliny to inaczej placki ziemniaczane i ostatnio w naszym
> regjonie widzialam w knajpce potrawke blin po wegiersku (czyzby placek
> wegierski?)
> Aga zdziwiona skladnikami blinow
>
> --
>
Dla mnie bliny to tez placki ziemniaczane.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |