Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Lukas" <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bliny
Date: Sat, 3 Mar 2001 18:32:57 +0300
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: [loocas9 friko.onet.pl]@as11-127.qualitynet.net
Message-ID: <97r2nj$6ft$1@news.onet.pl>
References: <97r0v8$5gn$1@news.onet.pl>
Reply-To: "Lukas" <l...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: as11-127.qualitynet.net
X-Trace: news.onet.pl 983633459 6653 195.39.128.127 (3 Mar 2001 15:30:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2001 15:30:59 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45677
Ukryj nagłówki
to jest moje ulubione danie (oczywiscie zaraz po kawie arabskiej ;)) )
skaldniki :
200g maki pszennej
200g maki gryczanej
3 lyzki stopionego masla
3 jajka
2 szklanki mleka
30g drozdzy
1.5 lyzeczki cukru
0.5 lyzeczki soli
olej lub maslo do smazenia
czynnosci:
1.wymieszaj drozdze, cukier , dwie lyzki maki i 5 lyzek cieplej wody... i
zostaw niech urosnie..
2.oddziel zoltka od bialek i ubij bialka ze szczypta soli
3.wrzuc do miski i ukrec : make pszenna i gryczana, sol, zoltka, stopione
maslo i cieple mleko
4.dodaj do tego (co juz masz w misce ;)) ) wyrosniety rozczyn z punktu 1 i
wymieszaj (jezeli za geste dolej mleka) i odstaw zeby uroslo.. a potem juz
tylko smazonko na maselku (lub oleju)
dodatki:
kawior , cytryna, cebula, wedzony losos, kwasna smietanka moze byc ze
szczypirkiem/koperkiem/zielonym pieprzem, sledzie , koniecznie !! anchois, a
nawet krewetki czyli generalnie wszelkie odmiany stworzen plywajacych ;))
jak jesc (to jest ta najprzyjemniejsza czesc ;))):
w sumie byle wolno;)) bo przewaznie znikaja szybko z talerz ale... do
rzeczy:
blinik, potem jakas rybka skropiona cytrynka i polac smietanka .....
pozostaje tylko zyczyc smacznego !!
lukas
|