Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "kasia" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: ciasto piwne
Date: Sat, 6 Sep 2003 09:56:43 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 41
Sender: k...@p...onet.pl@do-futuro.citystrada.com
Message-ID: <bjc3to$t8o$1@news.onet.pl>
References: <Oc66b.146691$2k4.1707545@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: do-futuro.citystrada.com
X-Trace: news.onet.pl 1062834936 29976 62.233.204.214 (6 Sep 2003 07:55:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Sep 2003 07:55:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172563
Ukryj nagłówki
Witam!
Przesyłam przepis.Życzę smacznego.
Pozdrawiam.
kasiabj
Ten przepis polecam do warzyw i serów choć ja przyrządziłam piersi
kurczaka uprzednio ugotowane
250 ml piwa jasnego
250 g maki pszennej
100 g bialek (to tak ze trzy)
40 ml oleju arachidowego
sol
wszystko wymieszac mikserem i gotowe. ciasto jest do maczania, trzeba
dokladnie odmierzyc piwo i make by nie bylo zbyt rzadki.
nadaje sie do smazenia wylacznie w glebokim tluszczu.
oprocz camamberta swietnie wychodza tez cale pieczarki lekko posypane sola i
pieprzem.
i jeszcze jedno : nie nadaje sie to ciasto do rzeczy mokrych, np. miesa.
mozna w nim panierowac jedynie produkty, ktore nie puszczaja wody.
jak chcesz, mozesz jeszcze dodac odrobine spirytusu to nie bedzie tak
ciagnelo frytury.
Użytkownik Krecia <k...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Oc66b.146691$2...@n...chello.at...
> Jadlam kiedys pomidory w ciescie piwnym. Przepis sam w sobie nie byl zbyt
> skomplikowany: pokrojonego w plasterki pomidora należało umoczyć w cieście
> piwnym i smażyć. Problem w tym, że nie pamiętam, jak się robi ciasto
piwne,
> a przepis zgubiłam.
> Próbowałam poszukać w googlach, ale jakoś nic mi nie pasowało. Weim, że w
> skład wchodziła tylko mąka, jajka, piwo i sól, ale nie pamietam
proporcji...
> Pamiętam jedynie, że miało to mieć konsystencję trochę rzadszą niż
> naleśnikowe. Czy ktoś mi pomoże?
>
> K.
>
>
|